Energjia e erës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Stacionet e energjisë së erës në Xinjiang, Kinë

Energjia e erës ose fuqia e erës nxirret nga rrjedhja e ajrit duke përdorur turbinat e erës apo velat për të prodhuar energji mekanike ose elektrike. Mullinjtë e erës janë përdorur për fuqinë e tyre mekanike, pompat e erës për pompimin e ujit, dhe velat për të lëvizur anijet. Energjia e erës si një alternativë e karburanteve fosile, është e bollshme, e ripërtëritshme, e shpërndarë gjerësisht, e pastër, nuk prodhon emetimet e gazit serrë gjatë operacionit, dhe përdor shumë pak tokë.[1] Efektet në mjedis janë shumë më pak problematike se ato të burimeve të energjisë jo-ripërtëritshme.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Historia e fillimit te erave nuk dihet sepse ajo esht pjese e natyres. Era eshte ndihma numer nje e deteve, oqeaneve, lumenjeve, prrenjve, edhe shume burimeve sterujore te tjera.Ju do te pyesni se pse kjo esht e mundur , kjo esht dicka qe nuk e percaktojme ne por ajo studiohet akoma nga astronautet e NATO-se, ata studiojne se si kjo eshte e mundur edhe pse ne nuk e dallojme. Uji duke u bashkuar me eren formon nje fllad te lehte me renkime te vogla. Asnje nuk e ka provuar por kjo del nga studimet e shkenctareve ane e mbane botes

Fermat e erës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fermat e eres ndertohen zakonisht ne fusha te medha ku shpejtesia e eres te jete e madhe per vete faktin se turbinat vihen ne levizje prej kesaj te fundit. Ato duhet te jene vazhdimisht te ekspozuara prej eres qe humbjet te jene te vogla dhe sasia e energjise e prodhuar te jete e konsiderueshme.

Referencat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Fthenakis, V.; Kim, H. C. (2009). "Land use and electricity generation: A life-cycle analysis". Renewable and Sustainable Energy Reviews. 13 (6–7): 1465. :10.1016/j.rser.2008.09.017.