Energjia e qëndrueshme

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Energjia e qëndrueshme është forma e fitimit të energjisë nga burime të pashterueshme, ashtu që furnizimi i kësaj forme të energjisë shërben nevojat e së tashmes pa cenuar mundësitë që gjeneratat e ardhshme të plotësojnë kërkesat e tyre me ato burime.[1]

Teknologjitë që nxisin energjinë e qëndrueshme përfshijnë burimet e  energjisë së ripërtëritshme, siç janë hidroelektriciteti, energjia dielloreenergjia e erës, energjia nga dallgët, energjia gjeotermike, bioenergjia, energjia nga baticat gjithashtu edhe teknologjitë e projektuara për të përmirësuar efikasitetin e energjisë. 

Përkufizimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Efikasiteti i energjisë dhe energjia e ripërtëritshme thuhet se janë shtyllat binjake të energjisë së qëndrueshme.[2][3] Disa mënyra në të cilën energjia e qëndrueshme është përcaktuar janë:

  • "Efektivisht, sigurimi i energjisë të tillë që plotëson nevojat e së tashmes pa rrezikuar mundësitë e brezave të ardhshëm për të plotësuar nevojat e tyre. ...Energjia e qëndrueshme ka dy komponentë kryesore: energji të ripërtëritshme dhe energji efikase." – Renewable Energy and Efficiency Partnership (Britanike)[1]
  • "Harmoni dinamike midis disponueshmërisë të barabartë të mallrave dhe shërbimeve me energji-intensive për të gjithë njerëzit dhe ruajtjen e tokës për gjeneratat e ardhshme." Dhe, "Zgjidhja do të qëndrojnë në gjetjen e burimeve të qëndrueshme të energjisë dhe mjeteve më efikase të konvertimin dhe shfrytëzimit të energjisë." – Sustainable Energy by J. W. Tester, et al., nga MIT Press.

Teknologjitë e energjisë së ripërtëritshme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Efikasiteti i energjisë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Hulumtimi i energjisë së qëndrueshme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ a b Renewable Energy and Efficiency Partnership (gusht 2004). "Glossary of terms in sustainable energy regulation" (PDF). Arkivuar nga origjinali (PDF) më 24 shtator 2015. Marrë më 2008-12-19. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Obrecht, Matevz; Denac, Matjaz (2013). "A sustainable energy policy for Slovenia: Considering the potential of renewables and investment costs". Journal of renewable and sustainable energy. 5 (7). doi:10.1063/1.4811283. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ "The Twin Pillars of Sustainable Energy: Synergies between Energy Efficiency and Renewable Energy Technology and Policy" (PDF). Aceee.org. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 11 janar 2015. Marrë më 17 dhjetor 2014. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)