Jump to content

Enetët

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Enetët ose Enetoi ishin një fis ilir që banonte në brendësi të Ilirisë, në një zonë të vendosur në veri ose veriperëndim të Maqedonisë në antikitetin klasik. Ata ishin fqinjë me Dardanët dhe Triballët. [1]

Përmbledhje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Enetët së bashku me Taulantët, janë popujt më të vjetër të dëshmuar që konsiderohen shprehimisht ilirë në historiografinë e hershme greke. [2] Enetët përmenden nga Herodoti (shekulli V para Krishtit) në epokën klasike [3] dhe Appiani (shekulli II pas Krishtit) në epokën Romake. [4] Gjithashtu Stephanus Bizantini (shekulli VI pas Krishtit) me shumë mundësi i ka përmendur ato në Etnikën e tij, siç sugjerohet nga Eustathius Thesaloniki (shekulli XII pas Krishtit) në Komentet e tij mbi Iliadën e Homerit. [5]

Enetët ilirë përmenden nga historiani i hershëm etnografik grek Herodot ( Hist. I, 196, shekulli V pes) në epokën klasike si Ἰλλυριῶν Ενετούς, Illyrion Enetous . [6] Appian ( Mith. 8.55, shekulli II pas Krishtit) i përmend ata në rrëfimet e tij të fillimit të shekullit I para Krishtit Luftërat Mitridatike të Republikës Romake . [7] Gjithashtu fjalori toponimik Ethnica (Εθνικά) Stefan Bizantinit (shekulli VI pas Krishtit) jep të dhëna rreth tyre, pasi që kishte konsultuar shkrimet e Eustathius Thesalonikit (shekulli XII pas Krishtit) dhe gjithashtu përmendet edhe në Komentet e tij mbi Iliadën e Homerit . [8]

Rrëfimi i Herodotit ( Hist. I, 196) nga shekulli V para Krishtit është një nga më të hershmit në lidhje me fiset ilire . Duke shpjeguar zakonin babilonas të shitjes vjetore të vajzave të reja gati për t'u martuar, historiani i lashtë vëren se i njëjti zakon ishte praktikuar edhe nga enetët Ilir. [6]

Appian ( Mith. 8.55) raporton se në Luftërat Mithridatic (88 - 63 pes) midis Republikës Romake dhe Mbretërisë së Pontit nën Mithridates VI, gjatë një intervali që u ngrit kur konsullit romak Lucius Cornelius Sulla Felix ishte në pritje të përgjigjes së Mithridates për ofroi kushtet e paqes, Sulla marshoi kundër Enetëve, Dardanëve dhe Sintëve, tre fise fqinje me Maqedoninë që pushtonin vazhdimisht këtë krahinë dhe ai shkatërroi territorin e tyre. [6] Eustathius i Selanikut ( ad Hom. Il 2.852, I) raporton se Etnika e Stefanit të Bizantit regjistroi Enetët si një fis pranë Triballëve. [9]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Papazoglu 1978, p. 218; Polomé 1982, p. 866; Stipčević 1989, p. 26; Eichner 2004; Šašel Kos 2005, p. 235; Demiraj 2006; Matijašić 2011, p. 301.
  2. ^ Eichner, Heiner (2004). "Illyrisch – die unbekannte Sprache". përmbledhur nga Eichner, Heiner (red.). Die Illyrer. Archäologische Funde des 1. Vorchristlichen Jahrtausends aus Albanien (në gjermanisht). Museum für Urgeschichte Asparn an der Zaya. fq. 92–117. ISBN 3-85460-215-4.
  3. ^ Papazoglu 1978; Matijašić 2011, pp. 300–301; Eichner 2004, pp. 97, 99.
  4. ^ Papazoglu 1978; Matijašić 2011, pp. 300–301.
  5. ^ Matijašić 2011
  6. ^ a b c Papazoglu 1978, p. 177; Matijašić 2011; Eichner 2004.
  7. ^ Papazoglu 1978, p. 177; Matijašić 2011.
  8. ^ Matijašić 2011, p. 301
  9. ^ Matijašić 2011, p. 301