Epërsia ajrore

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Formimi i kutisë së bombarduesve B-17 nga Grupi i Bombave 384, 1 shtator 1944.

Epërsia ajrore ose superioriteti ajror është shkalla në të cilën një palë në një konflikt mban kontrollin e fuqisë ajrore mbi forcat kundërshtare. Ekzistojnë nivele të kontrollit të ajrit në luftën ajrore. Kontrolli i ajrit është ekuivalenti ajror i komandimit të detit.

Fuqia ajrore është bërë gjithnjë e më shumë një element i fuqishëm i fushatave ushtarake; Planifikuesit ushtarakë e shohin si një domosdoshmëri të paturit e një mjedisi me të paktën epërsi ajrore. Supremacia ajrore lejon rritjen e përpjekjeve të bombardimeve, mbështetjen taktike ajrore për forcat tokësore, sulmet e paratrupave, pikat ajrore dhe transferimet e thjeshta të avionëve të ngarkesave, të cilat mund të lëvizin forcat tokësore dhe furnizimet. Fuqia ajrore është një funksion i shkallës së epërsisë ajrore dhe numrit ose llojeve të avionëve, por ai përfaqëson një situatë që sfidon karakterizimin bardh e zi. Shkalla e kontrollit ajror të një force është një lojë me shumë zero me kundërshtarin e saj; rritja e kontrollit nga njëri korrespondon me uljen e kontrollit nga tjetri. Forcat ajrore të paaftë për të konkurruar për epërsinë ajrore ose barazinë ajrore mund të përpiqen për mohim ajror, ku ato mbajnë një nivel operacioni duke i dhënë epërsinë ajrore palës tjetër, por duke e penguar atë të arrijë epërsinë ajrore.

Arritja e epërsisë ajrore nuk garanton një shkallë të ulët humbjeje të avionëve miqësorë, pasi forcat armiqësore shpesh janë në gjendje të adoptojnë taktika jokonvencionale ose të identifikojnë dobësitë. Për shembull, forcat e NATO-s që mbanin epërsi ajrore mbi Kosovën ende humbën një avion sulmues vjedhurazi ndaj një sistemi të mbrojtjes ajrore me bazë tokësore serbe, pavarësisht se ai konsiderohej "i vjetëruar". Disa angazhime kanë ndodhur në konflikte asimetrike në të cilat forcat tokësore të pajisura relativisht dobët kanë qenë në gjendje të arrijnë vrasje me avionë, pavarësisht se kanë punuar kundër epërsisë dërrmuese ajrore. Gjatë Luftës së Irakut dhe Luftës në Afganistan, kryengritësit gjetën një shkallë më të madhe suksesi në sulmin e avionëve të koalicionit në tokë sesa kur ata vepronin mbi to në qiell.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]