Jump to content

Eulogjia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
George W. Bush jep eulogjinë në varrimin shtetërorRonald Reagan, qershor 2004

Eulogjia (nga εὐλογία, eulogia, greqishtja klasike, eu për "mirë" ose "e vërtetë", logia për "fjalë" ose "tekst", së bashku për "lavdërim") është një fjalim ose shkrim në lavdërim të një personi ose personave, veçanërisht ai që ka vdekur së fundmi ose ka dalë në pension, ose si një term i dashurisë.[1][2]

Eulogjitë mund të jepen si pjesë e shërbimeve varrimi. Në SHBA, ato zhvillohen në një shtëpi varrimi gjatë ose pas një zgjimi; në Mbretërinë e Bashkuar, ato thuhen gjatë shërbimit, zakonisht në një krematorium ose vend adhurimi, para zgjimit. Në SHBA, disa emërtime ose dekurajojnë ose nuk lejojnë lavdërimet në shërbime për të ruajtur respektin për traditat. Eulogjitë gjithashtu mund të lavdërojnë njerëzit që janë ende gjallë. Kjo zakonisht ndodh në raste të veçanta si ditëlindje, festa në zyrë, festime të daljes në pension, etj. Eulogjitë nuk duhet të ngatërrohen me elegjitë, të cilat janë poezi të shkruara në nder të të vdekurve; as me nekrologji, të cilat janë botuar biografi që rrëfejnë jetën e atyre që kanë vdekur së fundmi; as me obsequies, të cilat i referohen përgjithësisht ritualeve që rrethojnë varrimin. Priftërinjtë [[Kisha katolike romake|katolikë romakë u ndalohet nga rubrikat e meshës që të paraqesin një eulogji për të ndjerin në vend të një predikimi gjatë një meshë varrimi.[3]

Eulogjitë zakonisht jepen nga një anëtar i familjes ose një mik i ngushtë i familjes në rastin e një personi të vdekur.[4] Për një eulogji të gjallë që jepet në raste të tilla si pensioni, një koleg i vjetër ndoshta mund ta bëjë atë. Me raste u jepen lavde atyre që janë të sëmurë rëndë ose të moshuar për të shprehur fjalë dashurie dhe mirënjohjeje para se të vdesin. Megjithatë, lavdërimet nuk kufizohen vetëm tek njerëzit; vendeve ose gjërave mund të jepen edhe lavdërime (të cilat mund t'i japë kushdo), por këto janë më pak të zakonshme se ato që u shpërndahen njerëzve, qofshin të gjallë apo të vdekur.

Në disa raste, një vetëlavdërim shkruhet përpara se personi të vdesë, me qëllim që një mik ose një anëtar i familjes të lexojë fjalët e tyre në meshën e varrimit. Shembuj të dukshëm përfshijnë vetë-lavdërimin ngritës të shkrimtarit amerikan Kurt Vonnegut (e huazuar nga varrimi i xhaxhait të tij) dhe një vetëlavdërim humoristik nga futbollisti dhe personaliteti i medias australian Lou Richards, i cili u lexua nga një mik.[5][6]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Bush, George W. (2004-06-11). "President Bush's Eulogy at Funeral Service for President Reagan". National Archives and Records Administration (në anglishte amerikane). Arkivuar nga origjinali më 2012-07-10. Marrë më 2022-05-16.
  2. ^ "Eulogy Speech Guide". Eulogyspeech.net (në anglishte amerikane). Arkivuar nga origjinali më 2022-05-16. Marrë më 2012-05-14.
  3. ^ "General Inststruction of the Roman Missal". The Holy See (në anglishte amerikane). Ch. VIII, § II, #382. Arkivuar nga origjinali më 2013-04-21. Marrë më 2022-05-16.
  4. ^ "How to give a funeral speech". Inspirational Eulogy (në anglishte amerikane). Arkivuar nga origjinali më 2013-04-11. Marrë më 2022-05-16.
  5. ^ Kurt Vonnegut's Self Eulogy (në anglisht), marrë më 2022-08-14
  6. ^ Lou Richards State Funeral 17/05/2017 (në anglisht), marrë më 2022-08-14