Jump to content

Euridika II e Maqedonisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Euridika II e Maqedonisë (greqishtja e lashtë: Εὐρυδίκη Eurydike; vdiq 317 pes.) ishte Mbretëresha e Maqedonisë, e bija e Amyntas IV, bir i Perdiccas III, dhe Synanes, të bijës së Filipit II dhe gruas së tij të parë Audata nga Dardania. 

Emri i Eurdikës fillimisht kishte qenë Adea[1] mirëpo pas martesës së saj iu ndryshua në Euridikë. Ajo u edukua dhe arsimua nga nëna e saj Synane, dhe duket të ketë qenë e trajnuar nga nëna e saj në ushtrime mashkullore dhe luftarake (marciale).[2] [1] [2] [3] [4] [5]

  1. ^ Photius, Bibliotheca, cod. 92
  2. ^ Polyaenus, Stratagemata, viii. 60; Athenaeus, Deipnosophistae, xiii. 10
  3. ^ Photius, ibid.; Diodorus Siculus, Bibliotheca, xviii. 39
  4. ^ Diodorus, xix. 11; Justin, Epitome of Pompeius Trogus, xiv. 5; Aelian, Varia Historia, xiii. 36
  5. ^ Diodorus, xix. 52; Athenaeus, iv. 41
  • Smith, William (editor); Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology, "Eurydice (3)" Arkivuar 31 dhjetor 2005 tek Wayback Machine, Boston, (1867)
  •  This article incorporates text from a publication now in the public domain: Smith, William, ed. (1870). "article name needed". Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology. 
  • Renault, Maria. Funeral Lojra. New York: Pantheon Libra, 1981.