Jump to content

Eurocopter AS350 Ecureuil

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
AS350 Ecureuil/AStar
TypeHelikopter i lehtë shumërolësh
Place of originFranca
Service history
In service1975
Used byForcat Ajrore të Brazilit etj.
Production history
DesignerAérospatiale
Designed1974
ManufacturerAérospatiale
Eurocopter Group
Unit cost~US$2.0M, €1.5M (AS350 B2)
~US$2.3M, €1.75M (AS350 B3)
Produced1975-sot
VariantsEurocopter AS355
AS550 Fennec

Eurocopter AS350 Écureuil (Squirrel), tani Airbus Helicopters H125, është një helikopter i lehtë me një motor i projektuar dhe prodhuar fillimisht në Francë nga Aérospatiale dhe Eurocopter (tani Airbus Helicopters). Në Amerikën e Veriut, AS350 tregtohet si A Star. AS355 Ecureuil 2 është një variant me dy motorë, i tregtuar në Amerikën e Veriut si TwinStar. Eurocopter EC130 është një pasues i kornizës ajrore AS350 dhe konsiderohet nga prodhuesi si pjesë e familjes me një motor Écureuil.[1]

Specifikimet (AS350 B3)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Karakteristikat e përgjithshme

 • Ekuipazhi: 1 pilot
 • Kapaciteti: 5 pasagjerë
 • Gjatësia: 10.93 m (35 ft 10½ in)
 • Diametri i Rrotorit: 10.69 m (35 ft 1 in)
 • Lartësia: 3.14 m (10 ft 3½ in)
 • Sipërfaqja helika e krahëve: 89.75 m² (966.1 sq ft)
 • Pesha pa ngarkesë: 1,174 kg (2,588 lb)
 • Pesha e ngritjes: 2,250 kg (4,960 lb)
 • Motorri i avionit: 1 × Turbomeca Arriel 2B turboshaft, 632 kW (847 shp)

Performanca

 • Nuk duhet kaluar shpejtësia: 287 km/h (155 knots, 178 mph)
 • Shpejtësia normale: 245 km/h (132 knots, 152 mph)
 • Rrezja: 662 km (357 nmi, 411 mi)
 • Koha e fluturimit: 4.1 orë
 • Lartësia maksimale e fluturimit: 4,600 m (15,100 ft)
 • Shpejtësia e ngritjes(në lartësi): 8.5 m/s (1,675 ft/min)

Sistemet elektronike
Vehicle and Engine Monitoring Display (VEMD) me First Limit Indicator (FLI) standarte.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ "Eurocopter AS350 Écureuil", Wikipedia (në anglisht), 2022-12-22, marrë më 2022-12-23