Fëmijëria e hershme

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Kindergarten, 1963, Stanfield, AZ0001 (9456995121).jpg

Fëmijëria e hershme është një nënfazë në kuadër të fazave të zhvillimit të fëmijës. Kjo zakonisht përfshin kohën prej fundit të foshnjërisë e deri rreth moshës tri (3) vjeçare. Për shkak se interesimi kryesor i fëmijës gjatë kësaj periudhe janë lojërat dhe lodrat atëhere edhe gjithë kjo periudhë ngnjëhere quhet mosha e lojës dhe e lojërave, gjë që është një përcaktim i përafërt por jo i specifikuar saktësisht brenda fushës së fëmijërisë së hershme.[1] Në psikologji ka edhe përkufizime e klasifikime tjera të kësaj periudhe, madje edhe aso të cilat fëmijërinë e hershme e përkufizojnë si "periudhë kohore e cila zgjat prej lindjes e deri në moshën tetëvjeçare",[2] duke mbuluar kështu foshnjërinë, periudhën parashkollore (kopshtin e fëmijëve) dhe vitet e hershme të shkollës deri në klasën e dytë të shkollës fillore. Gjatë periudhës së fëmijërisë së hershme mund të vërehen tre karakteristika kryesore të zhvillimit e që janë:[3]

  1. Zhvillimi fizik
  2. Zhvillimi kognitiv
  3. Zhvillimi social-emocional

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • "Early Childhood Care and Education". UNESCO. Arkivuar nga origjinali origjinali më 2010-11-07.
  • "APP for Early Childhood Stimulation".artbaby.com

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Pajazit Nushi:Leksikon i Psikologjisë, Vëllimi 1, (A - M), Akademia e Shkencave dhe e Arteve e Kosovës, Prishtinë, 2014, fq. 236.
  2. ^ "National Association for the Education of Young Children". About Us. Marrë më 12 korrik 2018.
  3. ^ Doherty, J. and Hughes, M. (2009) Child Development; Theory into Practice 0–11 (1st ed). Harlow, Essex; Pearson. pp. 8.