Familja Corleone

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Familja Corleone u themelua kur Vito Andolini aksidentalisht iu dha emri i vendlindjes së tij pas mbërritjes në Ishullin e Ellisit. Deri në vitet 1930, shumica e familjes ishin të përfshirë në aktivitete kriminale dhe familja e krimit Corleone përfundimisht u bë një nga më famëkeqët në Shtetet e Bashkuara.

Krahasuar me jetën e Pesë Familjeve të krimit të organizuar, familja Corleone tërheq krahasime me familjet e krimit Genovese dhe Bonanno.[1][2][3]

Historia e hershme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Familja e krimit Corleone gjurmon rrënjët e saj deri në vitin 1920, kur Vito Corleone vrau padronin e Italisë së Vogël, Don Fanucci dhe pushtoi territorin e Fanucci së bashku me kriminelët e tjerë Genco Abbandando, Peter Clemenza dhe Salvatore Tessio. Pas pak, ai themeloi Ndërmarrjen e Vajit të Ullirit Genco Pura si një front për aktivitetet e tij kriminale. Rreth vitit 1925, Vito organizoi zyrtarisht familjen, me Genco si consigliere e tij dhe Clemenza dhe Tessio si caporegime. Ata u bënë familja më e fuqishme e krimit në Nju Jork pasi mposhtën Salvatore Maranzano gjatë Luftës së Vajit të Ullirit në fillim të viteve 1930. Ishte gjatë kësaj kohe djali i madh i Vitos, Santino "Sonny" Corleone, e bëri reputacionin e tij dhe përfundimisht u bë vetë caporegime. Pasi u bë e suksesshme, familja u transferua në një kompleks në Long Island, New York.

Pema e familjes Corleone[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Corleone family tree

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Robert W. Welkos (2005-01-07). "Death threats? No. Risk? Yes". Los Angeles Times (në anglisht). L.A. Times. Marrë më 2012-06-23.
  2. ^ Bruno, Anothony. "The Bonanno Family" (në anglisht). TruTV. Marrë më 2012-06-23.
  3. ^ Bruno, Anthony. "Fact and Fiction in The Godfather" (në anglisht). TruTV. Marrë më 2012-06-23.