Jump to content

Fazani i rëndomtë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Meshkuj të aksioneve hibride në Poloni.
Vini re brezin e hollë të bardhë të qafës për shkak të kontributit të nënspecieve me qafë unazore në pishinën e gjeneve hibride.

Fazani i rëndomtë (Phasianus colchicus) është një zog në familjen e fazanëve (Phasianidae). Emri i gjinisë vjen nga latinishtja phasianus, "fazan". Emri i specieve colchicus është latinisht për "nga Colchis" (Gjeorgjia e sotme), një vend në Detin e Zi ku fazanët u bënë të njohur për evropianët.[1] Phasianus u largua nga gjinia Gallus, gjinia e shpendëve të xhunglës dhe pulave të zbutura, rreth 20 milion vjet më parë.[2]

Nativeshtë vendas në Azi dhe pjesë të Evropës si ultësira veriore e Kaukazit dhe Ballkanit. Ajo është prezantuar gjerësisht diku tjetër si një <i>Galliformes</i>. Në pjesë të gamës së tij, domethënë në vendet ku asnjë nga të afërmit e tij nuk ndodh si në Evropë, ku është natyralizuar, ai njihet thjesht si " fazani ". Fazani me qafë unazore është emri i përdorur për speciet në tërësi në Amerikën e Veriut dhe gjithashtu emri kolektiv për një numër nënllojesh dhe intergradave të tyre që kanë unaza të bardha të qafës.

Shtë një zogu i Galliformes, ndër ata që kanë më shumë rëndësi rajonale, ndoshta më i përhapuri dhe më i lashtë në të gjithë botën. Fazani i zakonshëm është një nga zogjtë më të gjuajtur në botë; është futur për atë qëllim në shumë rajone, dhe është gjithashtu e zakonshme në fermat e lojërave ku është edukuar komercialisht. Fazanët me qafe unazore në veçanti rriten dhe u prezantuan në shumë pjesë të botës; aksionet e fermave të gjahut, megjithëse ende nuk janë zhvilluar racat e veçanta, mund të konsiderohen gjysmë të zbutura. Fazani me qafë unazore është zogu shtetëror i Dakotës së Jugut, një nga vetëm tre zogjtë e shtetit amerikan që nuk është një specie vendase në Shtetet e Bashkuara.

Përshkrim[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pulë flaviste.
Veza Phasianus colchicus në MHNT.
Skeleti MHNT.

Ka shumë forma ngjyrash të fazanit të zakonshëm mashkullor, duke filluar nga ngjyra nga pothuajse e bardhë në pothuajse e zezë në disa shembuj melanistikë. Këto janë për shkak të mbarështimit në robëri dhe hibridizimit midis nënllojeve dhe fazanit të gjelbër, të përforcuar nga lëshimet e vazhdueshme të stokut nga burime të ndryshme në të egra. Për shembull, "fazanët me qafë unaze" të zakonshme në Evropë, Amerikën e Veriut dhe Australi nuk i përkasin ndonjë taksoni specifik, ata më tepër përfaqësojnë një tufë hibride stereotipe.[3] Pesha e trupit mund të shkojë nga 0.5 to 3 kilograms (1.1 to 6.6 lb), me meshkujt mesatarisht 1.2 kilograms (2.6 lb) dhe femrat mesatarisht 0.9 kilograms (2.0 lb).[4] Hapësira e krahëve varion nga 22.1 në 33.9 in (56-86 cm).[5]

Fezani i zakonshëm mashkull i rritur i nënspecieve të nominuara Phasianus colchicus colchicus është 60–89 centimetres (24–35 in) në gjatësi me një bisht të zi ngjyrë kafe me vija të gjata, që zënë gati 50 centimetres (20 in) të gjatësisë totale. Trupi Puplat është e ndaluar ari të ndritshme ose të zjarrtë bakrit-kuqe dhe gështenjë-kafe pendë me shkëlqim të ylbertë të gjelbër dhe vjollcë; por uniforma e gropës ndonjëherë është blu. Mbulimi i krahut është i bardhë ose krem dhe shenjat me shirita të zinj janë të zakonshme në bisht.[6] Koka është jeshile me shishe me një kreshtë të vogël dhe dallgë të kuqe dalluese. P. c. colchicus dhe disa racave të tjera u mungon një unazë e bardhë e qafës.[7] Pas fytyrës janë dy tufa veshi, që e bëjnë fazanin më vigjilent.[8]

Femra (pula) dhe të miturit janë shumë më pak spektakolare, me një pendë ngjyrë kafe të njomë më të errët në të gjithë dhe me madhësi 50–63 centimetres (20–25 in) gjatë duke përfshirë një bisht prej rreth 20 centimetres (7.9 in) Zogjtë e mitur kanë pamjen e femrës me një bisht më të shkurtër derisa meshkujt e rinj fillojnë të rriten pupla karakteristike të ndritshme në gji, kokë dhe shpinë rreth 10 javë pas çeljes.[6]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Jobling, James A (2010). The Helm Dictionary of Scientific Bird Names (në anglisht). London: Christopher Helm. fq. 113, 302. ISBN 978-1-4081-2501-4.
  2. ^ Lawal, RA.; etj. (2020). "The wild species genome ancestry of domestic chickens". BMC Biology (në anglisht). 18 (13): 13. doi:10.1186/s12915-020-0738-1. PMC 7014787. PMID 32050971.
  3. ^ Sibley 2000, p. 141
  4. ^ Stampa:Cite AllAboutBirds
  5. ^ "Ring-necked Pheasant Identification, All About Birds, Cornell Lab of Ornithology". www.allaboutbirds.org (në anglisht). Marrë më 24 shtator 2021.
  6. ^ a b Scott, p. 85
  7. ^ British Book of Birds, p. 69
  8. ^ The Observer's Book of Birds, p. 214

 

Linqe te jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]