Feja në Kosovë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Xhamia e re ne Obilić
Xhamia e Madhe në Gjilan
Stampa:Bar PërqindjaStampa:Bar Përqindja
Islami në Kosovë
Feja Përqindja

Feja në Kosovë - myslimanët jan 96% e popullsisë (kryesisht synite, dhe njëpakicë e vogël sufiste), krishterët ortodoksë 1.5% dhe katolikët janë 2.2% në bazë të regjistrimit te fundit. Islami është feja dominuese shpallur nga popullsia etnike shqiptare të Kosovës, boshnjak, goran dhe turk, dhe disa rome / ashkalike / egjiptiane.

Xhamia e ÇarshisëRahovec ndërtuar në vitin 2005

Gjatë, investimet e 2000 të mëdha në Kosovë janë bërë nga organizatat bamirëse të Lindjes së Mesme, posaçërisht Arabia Saudite. Xhamia e Hasan Beut Xhamia e re në Prishtinë, është krejtësisht e financuara saudite.

Popullatës serbe, vlerësuar në 25,685 persona, është kryesisht ortodokse serbe. Bashkësitë katolike shqiptare janë përqëndruar kryesisht në Gjakovë, Prizren dhe Pejë dhe disa fshatra pranë Ferizajit dhe Klinës të cilët kanë 2.2% të popullsisë në Kosovë.

Në këto statistika zakonisht as nuk pyetej se cfarë feje i perkisje, direkt shkruhej myslyman sepse supozohej se me patjetër duhej ti perkisje një feje, dhe pasi që jo krishter, ateherë mysliman. Ateist, apo dicka tjeter as që konsiderohej si opsion. Për më tepër as nuk mund të deklarohesh si jomysliman sepse në Kosovë, është tabu të deklarohesh ndryshe edhe pse mysliman të vërtete (praktikant te fese ashtu sic e kerkon feja) pothuajse nuk ka, thjeshtë si term mbijeton sot.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]