Jump to content

Feja në Serbi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Serbia ka qenë tradicionalisht një vend i krishterë që nga krishterimi i serbëve nga Klementi i Ohrit dhe Shën Naumi në shekullin e 9-të. Feja dominuese është ortodoksia lindore që në Serbi kanë kishën e tyre autofeqale pra Kishën Ortodokse Serbe.


:
:
:
:
:
:
:

FejaSerbi

  Ortodoks (84.6%)
  Katolik (5.0%)
  Protestant (1.0%)
  Islami (3.1%)
  Të pafe (1.2%)
  Të padeklaruar (3.1%)
  Të tjerë (2.1%)
Katedralja e Shën SavësBeograd.

Gjatë sundimit osmanBallkanit, Islami synit u vendos në territoret e Serbisë, kryesisht në rajonet jugore në Sanxhakun e Novi Pazarit, në Sanxhakun e Nishit e në Luginën e Preshevës. Kisha katolike romake i ka rrënjët në vend që nga prania e hungarezëve në Vojvodinë (kryesisht në pjesën veriore të provincës), ndërsa protestantizmi mbërriti në shekullin e 18-të dhe të 19-të me vendosjen e sllovakëveVojvodinë.

Demografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Feja në Serbi
1921[1] 1953[2] 1991[2] 2002[3][2] 2011[2]
Numri % Numri % Numri % Numri % Numri %
Ortodoks 3,321,090 75.85 4,422,330 71.66 6,347,026 81.8 6,371,584 84.98 6,079,395 84.59
Katolik 751,429 17.16 607,612 9.85 496,226 6.4 410,976 5.48 356,957 4.97
Protestant S'ka S'ka 111,556 1.81 86,894 1.12 78,646 1.05 71,284 0.99
Krishterë të tjerë 33,257 0.54 1,381 0.02 2,191 0.03 3,211 0.04
Krishterë 12,882 0.17 45,083 0.63
Myslimanë 97,672 2.23 155,657 2.52 224,120 2.89 239,658 3.2 222,829 3.1
Jehudi 26,464 0.6 1,083 0.02 740 0.01 785 0.01 578 0.01
Fe të lindjes S'ka S'ka S'ka S'ka S'ka S'ka 240 0.00 1,237 0.02
Ateist S'ka S'ka 826,954 13.4 159,642 2.06 40,068 0.53 80,053 1.11
Agnostik 4,010 0.06
Nuk janë përgjigjur 197,031 2.63 220,735 3.07
Të tjerë 181,940 4.16 1,796 0.03 13,982 0.18 6,649 0.09 1,776 0.02
Të padeklaruar 10,768 0.17 429,560 5.54 137,291 1.83 99,714 1.39
Totali 4,378,595 100 6,171,013 100 7,759,571 100 7,498,001 100 7,186,862 100

Krishterimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shumica e popullsisë të Serbisë janë ndjekës të Kishës Ortodokse Serbe, ndërsa Kisha Ortodokse Rumune është gjithashtu e pranishme në pjesë të Vojvodinës të banuara nga pakica etnike rumune. Përveç serbëve, të krishterët e tjerë ortodoksë lindorë përfshijnë malazezët, rumunët, maqedonasit, bullgarët, vllehët dhe shumicën e romëve.

Katedrale ortodokse Serbe në Sremski Karlovc

Islami[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Xhamia BajrakliBeograd
Xhamia e Islam AgësNish
Xhamia Hasan Çelebi në Novi Pazar
Xhamia Ebu Bekër në Preshevë

Islami u përhap në Serbi gjatë tre shekujve të sundimit osman. MyslimanëtSerbi janë kryesisht boshnjakë etnikë, shqiptarë dhe një pjesë e konsiderueshme jamë romëve myslimanë.

Shqiptarët dhe boshnjakët gjatë shekullit 19 dhe 20 u përballën me gjenocid dhe dëbim masiv nga vatrat e tyre për në Turqi. Gjithë Sanxhaku i Nishit ishte i populluar me popullsi myslimane shqiptare, por gjatë viteve 1877/78 u dëbuan për në Vilajetin e Kosovës dhe në Turqi.

Dëbimi i shqiptarëve gjatë viteve 1877/78
Dëbimi i shqiptarëve gjatë viteve 1877/78

Judaizmi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sinagoga në Suboticë

Në vitin 2011, nga 787 hebrenjë të deklaruar në Serbi, 578 e deklaruan fenë e tyre si judaizëm, kryesisht në qytetet e Beogradit (286), Novi Sadit (84), Suboticës (75) dhe Pançevës (31). Sinagoga e vetme që funksionon në Serbi është Sinagoga e Beogradit. Ka gjithashtu një numër të vogël hebrenjsh në Zrenjanin dhe Sombor, me familje të izoluara të shpërndara në pjesën tjetër të Serbisë.

Të tjera[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Kuburić, Z., 2010. Verske zajednice u Srbiji i verska distanca. CEIR—Centar za empirijska istraživanja religije.
 • Radić, Radmila (2007). "Serbian Christianity". The Blackwell Companion to Eastern Christianity. Malden, MA: Blackwell Publishing. fq. 231–248. ISBN 9780470766392. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Radisavljević-Ćiparizović, D., 2002. Religija i svakodnevni život: vezanost ljudi za religiju i crkvu u Srbiji krajem devedesetih. Srbija krajem milenijuma: Razaranje društva, promene i svakodnevni život.
 • Radulović, L.B., 2012. Religija ovde i sada: revitalizacije religije u Srbiji. Srpski geneaološki centar, Odeljenje za etnologiju i antropologiju Filozofskog fakulteta.
 • Blagojević, M., 2011. „Aktuelna religioznost građana Srbije “, u A. Mladenović (prir.). Religioznost u Srbiji 2010, pp. 43–72.
 • Đorđević, D.B., 2005. Religije i veroispovesti nacionalnih manjina u Srbiji. Sociologija, 47(3), pp. 193–212.
 • Đukić, V., 2008. Religije Srbije–mreža dijaloga i saradnje.
 • Ilić, A., 2013. Odnos religije i društva u današnjoj Srbiji. Religija i Tolerancija, 1(3).
 • Kuburić, Z. and Gavrilović, D., 2013. Verovanje i pripadanje u savremenoj Srbiji. Religija i Tolerancija, (1).

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Demographic growth and ethnographic changes in Serbia
 2. ^ a b c d Etnokonfesionalni i jezički mozaik Srbije, 2011 (PDF) (në serbisht). Belgrade: Republički zavod za statistiku. 2015. fq. 181. Marrë më 8 shkurt 2020.
 3. ^ Book 3 Page 13 Arkivuar 2011-04-24 tek Wayback Machine