Festivali Evropian i Kërcimtarëve të Rinj

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Festivali Evropian i Kërcimtarëve të Rinj (Anglisht: Eurovision Young Dancers; Frëngjisht: L'Eurovision des Jeunes Danseurs), shpesh shkurtuar si EYD, ose Young Dancers, ishte një konkurs i vallëzimit që mbahej çdo dy vjet, i organizuar nga Bashkimi Evropian i Radio-Televizioneve (EBU) dhe transmetohet në televizione në të gjithë Evropën. Tridhjetë e shtatë vende kanë marrë pjesë që nga hapja e konkursit më 1985; përfshirë Kosovën (jo anëtar i EBU-së) dhe Kanadaja (shtet në kontinentin e Amerikës së Veriut). Performuesit midis moshës 16 dhe 21 vjeç, nga vendet anëtare të EBU-së, garojnë si solo të çifteve për të kërcyer pjesët e tyre të zgjedhura. Anëtarët e jurisë profesionale secili që përfaqëson elementet e baletit, vallëzimit bashkëkohor dhe modern, shënojnë secilën nga shfaqjet. Dy pjesëmarrësit që marrin pikët më të larta kalojnë në avans për një finale televizive 'dance-off ’, ku fituesi vendoset nga juria.


Festivali Evropian i Kërcimtarëve të Rinj
Programimi
Gjuha/ëtAnglisht

Festivali Evropian i Kërcimtarëve të Rinj 2007 u anulua në një vendim të ndërsjellë midis EBU-së dhe transmetuesit zviceran SRG SSR idée suisse, për të lejuar Prix de Lausanne, një ngjarje e ngjashme e organizuar nga transmetuesi pritës, të zhvillohej. Spanja është vendi më i suksesshëm në Festivalin Evropian të Kërcimtarëve të Rinj, duke fituar pesë herë, respektivisht 1985, 1991, 1993, 1995 dhe 1997. Festivali Evropian i Kërcimtarëve të Rinj 2017 u zhvillua në Pragë, Republika Çeke, më 16 dhjetor 2017.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Festivali Evropian i Kërcimtarëve të Rinj zhvillohet çdo dy vjet, paralelisht me homologun e tij të suksesshëm, Festivali Evropian i Muzikantëve të Rinj (një tjetër nga garat dyvjeçare të të rinjve i EBU-së).[1] Konkursi inaugurues i Festivalit Evropian të Kërcimtarëve të Rinj, i njohur atëherë si Gara Evropiane për Kërcimtarë të Rinj, u mbajt në Reggio Emilia, Itali, më 16 qershor 1985.[2] Njëmbëdhjetë shtete që janë anëtare të Bashkimit Evropian të Radio-Televizioneve (EBU) garuan në konkursin e debutues. Spanja fitoi edicionin e parë më 1985, e përfaqësuar nga Arantxa Argüelles. Norvegjia, e përfaqësuar nga Arne Fagerholt dhe Suedia, e përfaqësuar nga Mia Stagh dhe Göran Svalberg, dolën respektivisht e dyta dhe e treta.[3]

Gjithsej tridhjetë e shtatë vende kanë garuar të paktën një herë që nga viti 1985.[4] Kanadaja, i vetmi vend joevropian që ka marrë pjesë në konkurs, megjithëse transmetuesi i tyre, Korporata Kanadeze e Transmetimit (CBC), është anëtar i asociuar i EBU-së.[5]

Në tërë historinë e ngjarjes, vetëm dy konkurse (2007 dhe 2009) nuk kanë ndodhur kurrë. Festivali Evropian i Kërcimtarëve të Rinj 2007 u anulua për të lejuar Prix de Lausanne, një ngjarje e ngjashme e organizuar nga transmetuesi zviceran SRG SSR idée suisse të zhvillohej në të njëjtin vend. Vendimi për anulimin e konkursit ra dakord reciprokisht midis transmetuesit pritës dhe EBU-së. Konkursi i mëposhtëm do të mbahej më 19 qershor 2009 në Shtëpinë e VallëzimitOslo, megjithatë përfundimisht u anulua për shkak të mungesës së interesit nga transmetuesit.[6]

Më 23 Janar 2017 EBU njoftoi se transmetuesi Maltez Shërbimet e Transmetimit Publik (PBS), të cilët ranë dakord për të pritur ngjarjen në korrik 2015, u detyruan për shkak të rrethanave që ishin jashtë kontrollit të tyre, ishin detyruar të anulonin organizimin e tyre të konkursit. EBU gjithashtu deklaroi se po kërkonin një transmetues tjetër të hostit, por nëse dikush nuk gjendet në kohë konkursi nuk do të zhvillohej këtë vit dhe pritet të kthehet në vitin 2019.[7] Më 18 maj 2017, transmetuesi çek Česká televiziononte (T) konfirmoi që ata do të organizojnë konkursin për herë të dytë.[8]

Më 20 dhjetor 2018, konkursi u anulua për shkak të mungesës së një transmetuesi të gatshëm për të pritur konkursin. Që nga ajo kohë, Malta dhe Polonia ishin vendet e vetme të pranueshme që konfirmuan qëllimin e tyre për të marrë pjesë në konkurs.[9]

Formati[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Formati ka qenë i njëjtë që nga inaugurimi i vitit 1985 i konkursit. Të gjithë valltarët konkurrues duhet të jenë jo-profesionistë dhe midis moshave 16-21 vjeç. Pjesëmarrësit mund të përbëhen nga solo ose çifte, me secilin që kryejnë një rutinë vallëzimi sipas zgjedhjes së tyre, të cilën ata e kanë përgatitur para konkursit. Të gjitha aktet më pas marrin pjesë në një valle grupore të koreografizuar gjatë 'Javës së Kërcimtarëve të Rinj'.[10]

Anëtarët e jurisë janë të një aspekti profesional dhe përfaqësojnë elementët e stileve të vallëzimit balet, bashkëkohor dhe modern, vlerësojnë secilin nga llojet e vallëzimit individual dhe në grup. Pasi të llogariten të gjitha votat e jurisë, të dy pjesëmarrësit që kanë marrë totalin e pikëve më të përparuar do të shkojnë në një raund përfundimtar. Raundi i fundit përbëhet nga një 'duel' 90-sekondësh, nëse secili nga finalistët kryen një rutinë të rastit të kërcimit 45 sekondash. Fituesi i përgjithshëm pas përfundimit të vallëzimeve përfundimtare zgjidhet nga anëtarët e jurisë profesionale.

Pjesëmarrja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pjesëmarrësit e pranueshëm përfshijnë kryesisht anëtarë aktivë (në krahasim me Anëtarët e Asociuar) të EBU-së. Anëtarë aktivë janë ata që janë të vendosur në shtete që bëjnë pjesë në Zonën Evropiane të Transmetimit, ose janë shtete anëtare të Këshillit të Evropës.[11]

Zona Evropiane e Transmetimit përcaktohet nga Bashkimi Ndërkombëtar i Telekomunikacionit:[12]

"Zona e Transmetimit Evropian" kufizohet në perëndim nga kufiri perëndimor i Rajonit 1, në lindje nga meridiani 40 ° në lindje të Grinuiçit dhe në jug me paralelin 30 ° në veri, në mënyrë që të përfshijë pjesën veriore të Arabisë Saudite dhe ajo pjesë e atyre vendeve që kufizohen me Mesdheun brenda këtyre kufijve. Përveç kësaj, Armenia, Azerbajxhani, Gjeorgjia dhe ato pjesë të territoreve të Irakut, Jordanisë, Republikës Arabe Siriane, Turqisë dhe Ukrainës jashtë kufijve të mësipërm janë përfshirë në Zonën Evropiane të Transmetimit.

Kufiri perëndimor i Rajonit 1 përcaktohet nga një linjë që shkon nga Poli i Veriut përgjatë meridianit 10 ° në perëndim të Grinuiçit deri në kryqëzimin e tij me paralelisht 72 ° në veri; prej andej nga harku i madh i rrethit deri në kryqëzimin e meridianit 50 ° në perëndim dhe paralel 40 ° në veri; prej andej nga harku i madh i rrethit deri në kryqëzimin e meridianit 20 ° në perëndim dhe paralel me 10 ° në jug; që andej përgjatë meridianit 20 ° në perëndim në Polin e Jugut.[13]

Anëtarët aktivë përfshijnë organizatat e transmetimit, transmetimet e të cilave u janë vënë në dispozicion të paktën 98% të familjeve në vendin e tyre, të cilat janë të pajisura për të marrë transmetime të tilla. Nëse një anëtar aktiv i EBU-së dëshiron të marrë pjesë, ata duhet të plotësojnë kushtet siç përcaktohen me rregullat e konkursit (nga të cilat një kopje e veçantë hartohet çdo vit).

  Kanë marrë pjesë, të paktën një herë
  Kurrë s'kanë hyrë, edhe pse kanë shprehur interes
  Kanë konkurruar si pjesë të një shteti tjetër (Jugosllavia), por kurrë si të pavarur

Tridhjetë e shtatë vende kanë marrë pjesë të paktën një herë. Këto janë renditur këtu sipas vitit në të cilin ata kanë bërë debutimin e tyre të parë:

Viti Shteti që ka bërë hyrjen e parë
1985 * Belgjika
1987 * Austria
1989 * Qiproja
1991 * Bulgaria
1993 * Estonia
1995 * Hungaria
1997 * Letonia
1999 * Republika Çeke
2001 * Irlanda
2003 * Armenia
2011 * Kroacia
2013 * Bjellorusia
2015

Nikoqirë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Qytetet nikoqire të Festivalit Evropian të Kërcimtarëve të Rinj

Shumica e shpenzimeve të konkursit janë të mbuluara nga sponsorë tregtarë dhe kontribute nga vendet e tjera pjesëmarrëse. Konkursi konsiderohet si një mundësi unike për promovimin e vendit pritës si një destinacion turistik. Tabela më poshtë tregon një listë të qyteteve dhe vendeve që kanë pritur Festivalin Evropian të Kërcimtarëve të Rinj, një ose më shumë herë. Vendet e ardhshme tregohen me të pjerrëta. Me 3 gara, Polonia është vendi që ka organizuar më shumë konkurse, megjithëse në qytete të ndryshme.[14]

Festivalet Shteti Qyteti Arena Vitet
3 Polonia Polonia Gdynia Teatr Muzyczny 1997
Varshava National Theatre 2005
Gdańsk Baltic State Opera 2013
2 Republika Çeke Republika Çeke Plzeň New Theatre 2015
Pragë Congress Centre 2017
 Franca Paris Palais des Congrès 1989
Lion Opéra de Lyon 1999
1 Italia Italia Reggio Emilia Teatro Municipale 1985
Gjermania Gjermania Schwetzingen Schwetzingen Palace Theatre 1987
Finlanda Finlanda Helsinki Helsinki City Theatre 1991
Suedia Suedia Stokholm Dance House 1993
Zvicra Zvicra[b] Lausanne[b] Palais de Beaulieu 1995
Britania e Madhe Britania e Madhe Londër Linbury Studio Theatre 2001
Holanda Holanda Amsterdam Stadsschouwburg 2003
Norvegjia Norvegjia Oslo Dance House 2011

Fitues[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjashtëmbëdhjetë performanca kanë fituar Festivalin Evropian të Kërcimtarëve të Rinj, një konkurs dyvjeçar i organizuar nga vendet anëtare të Bashkimit Evropian të Radio-Televizioneve. Janë bërë katërmbëdhjetë konkurse, ku secila ka një vend fitues, një të dytë dhe një të tretë për të gjitha stilet e vallëzimit të kombinuara, me përjashtim të Konkursit të vitit 1989 i cili dha vendin e parë për kategoritë bashkëkohore dhe klasike; dhe Konkursi i vitit 2003 dha çmimet e vendit të parë për baletin, vallëzimin modern dhe kategoritë 'Choice Juria e Rinisë'. Që nga viti 2011 e në vazhdim, ka pasur vetëm çmime të fituara për fituesin dhe konkurrencën. Më poshtë është një ndarje e të gjithë atyre fituesve sipas secilës ngjarje individuale dhe sipas numrit të fitoreve për çdo vend.

Fitues sipas vitit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Viti Data Qyteti nikoqir Shtete Fitues Performues Vendi i dytë Vendi i tretë
1985 16 qershor Italia Italia Reggio Emilia 11 Spanja Spanja Arantxa Argüelles Norvegjia Norvegjia Suedia Suedia
1987 31 maj Gjermania Gjermania Schwetzingen 14 Danimarka Danimarka Rose Gad Poulsen & Nikolaj Hübbe Zvicra Zvicra Gjermania Gjermania
1989 28 qershor  Franca Paris 17  Franca[c] Agnès Letestu (Contemporary dance) No runner-up
Britania e Madhe Britania e Madhe[c] Tetsuya Kumakawa (Classical ballet)
1991 5 qershor Finlanda Finlanda Helsinki 15 Spanja Spanja Amaya Iglesias  Franca Danimarka Danimarka
1993 15 qershor Suedia Suedia Stockholm 15 Zenaida Yanowsky Zvicra Zvicra Austria Austria
 Franca
1995 6 qershor Zvicra Zvicra Lausanne 15 Jesús Pastor Sahuquillo & Ruth Miró Salvador Suedia Suedia Belgjika Belgjika
1997 17 qershor Polonia Polonia Gdynia 13 Antonio Carmena San José Belgjika Belgjika Suedia Suedia
1999 10 korrik  Franca Lyon 16 Gjermania Gjermania Stegli Yohan & Katja Wünsche Suedia Suedia Spanja Spanja
2001 23 qershor Britania e Madhe Britania e Madhe London 18 Polonia Polonia David Kupinski & Marcin Kupinski Belgjika Belgjika Holanda Holanda
2003 4 korrik Holanda Holanda Amsterdam 17 Ukraina Ukraina[d] Jerlin Ndudi (Ballet) No runner-up
Suedia Suedia[d] Kristina Oom & Sebastian Michanek (Modern dance)
Republika Çeke Republika Çeke[d] Monika Hejduková & Viktor Konvalinka (Youth Jury Choice)
2005 24 qershor Polonia Polonia Warsaw 13 Holanda Holanda Milou Nuyens Polonia Polonia Belgjika Belgjika
2011 24 qershor Norvegjia Norvegjia Oslo 10 Norvegjia Norvegjia Daniel Sarr Sllovenia Sllovenia No third place
2013 14 qershor Polonia Polonia Gdańsk 10 Holanda Holanda Sedrig Verwoert Gjermania Gjermania
2015 19 qershkr Republika Çeke Republika Çeke Plzeň 10 Polonia Polonia Viktoria Nowak Sllovenia Sllovenia
2017 16 dhjetor Republika Çeke Republika Çeke Prague 8 Paulina Bidzińska
2019 Cancelled[e] 2[e] Cancelled

Fitues sipas shteteve[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Harta tregon numrin e fitoreve të secilit shtet në Festivalin Evropian të Kërcimtarëve të Rinj, duke përfshirë edhe vitin 2017

Tabela më poshtë tregon tri vendet e para nga secili konkurs, së bashku me vitet që një vend fitoi konkursin.

Shteti 🥇 🥈 🥉 Gjithsej Vitet e fitoreve
Spanja Spanja 5 0 1 6 1985

1991 1993 1995 1997

Polonia Polonia 3 1 0 4 2001

2015 2017

Holanda Holanda 2 0 1 3 2013
Suedia Suedia 1 2 2 5 2003
 Franca 1 1 1 3 1989
Gjermania Gjermania 1 1 1 3 1999
Norvegjia Norvegjia 1 1 0 2 2011
Danimarka Danimarka 1 0 1 2 1987
Republika Çeke Republika Çeke 1 0 0 1 2003
Britania e Madhe Britania e Madhe 1 0 0 1 1989
Ukraina Ukraina 1 0 0 1 2003
Sllovenia Sllovenia 0 3 0 3 No
Belgjika Belgjika 0 2 2 4 No
Zvicra Zvicra 0 2 0 2 No
Austria Austria 0 0 1 1 No

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ "Eurovision Young Dancers - Synopsis". ukgameshows.com. UK Games Shows. Marrë më 8 mars 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ "Eurovision Young Dancers". ebu.ch. European Broadcasting Union. Arkivuar nga origjinali më 2 prill 2015. Marrë më 8 mars 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ "1st Eurovision Young Dancers 1985". youngdancers.tv. European Broadcasting Union. Arkivuar nga origjinali më 2 prill 2015. Marrë më 8 mars 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ "Eurovision Young Dancers - History by country". youngdancers.tv. European Broadcasting Union. Arkivuar nga origjinali më 20 tetor 2017. Marrë më 8 mars 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ "Canada in the Eurovision Young Dancers". youngdancers.tv. European Broadcasting Union. Arkivuar nga origjinali më 2 prill 2015. Marrë më 8 mars 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ "Eurovision Young Dancers 2009". eurovoix.com. Eurovoix. Marrë më 22 nëntor 2016. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ "Update on Eurovision Young Dancers 2017". youngdancers.tv. European Broadcasting Union. 23 janar 2017. Arkivuar nga origjinali më 2 shkurt 2017. Marrë më 25 janar 2017. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!); Nuk lejohet formatim teksti në: |publisher= (Ndihmë!)
 8. ^ Granger, Anthony (18 maj 2017). "Czech Republic: Confirmed as new host country of Eurovision Young Dancers 2017". eurovoix.com. Eurovoix. Marrë më 18 maj 2017. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ Granger, Anthony (20 dhjetor 2018). "Eurovision Young Dancers 2019 Cancelled Due to Lack of Host Broadcaster". eurovoix.com. Marrë më 20 dhjetor 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ "Eurovision Young Dancers - Format". youngdancers.tv. European Broadcasting Union. Arkivuar nga origjinali më 11 shkurt 2015. Marrë më 8 mars 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ "Membership conditions". European Broadcasting Union. Marrë më 3 shkurt 2012. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!); Nuk lejohet formatim teksti në: |publisher= (Ndihmë!)
 12. ^ "ITU-R Radio Regulations 2012-2015" (PDF). International Telecommunication Union, available from the Spectrum Management Authority of Jamaica. 2012. Marrë më 27 maj 2013. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!); Nuk lejohet formatim teksti në: |publisher= (Ndihmë!)
 13. ^ "Radio Regulations". International Telecommunication Union. 8 shtator 2005. Arkivuar nga origjinali më 9 janar 2018. Marrë më 18 korrik 2006. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!); Nuk lejohet formatim teksti në: |publisher= (Ndihmë!)
 14. ^ "Eurovision Young Dancers - History by year". youngdancers.tv. European Broadcasting Union. Arkivuar nga origjinali më 20 tetor 2017. Marrë më 8 mars 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]