Jump to content

Fidan

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Fidanët monokotë (majtas) dhe dykokëza (djathtas).

Një fidan është një sporofit i ri që zhvillohet nga një embrion bimor nga një farë. Zhvillimi i fidanëve fillon me mbirjen e farës. Një fidan tipik i ri përbëhet nga tre pjesë kryesore: rrënjëz (rrënja embrionale), hipokotil (filiza embrional) dhe kotiledonët (gjethe të farës). Dy klasat e bimëve të lulëzuara (angiospermat) dallohen nga numri i gjetheve të farës: monokotiledonët (monokotët) kanë një kotiledon në formë tehe, ndërsa dykotiledonët (dykokëza) kanë dy kotiledone të rrumbullakëta. Gjimnosperma janë më të ndryshme. Për shembull, fidanët e pishave kanë deri në tetë kotiledone. Fidanët e disa bimëve të lulëzuara nuk kanë fare kotiledone. Thuhet se këto janë akotiledone.

Plumule është pjesa e embrionit të farës që zhvillohet në filiz që mban gjethet e para të vërteta të një bime. Në shumicën e farave, për shembull luledielli, plumule është një strukturë e vogël konike pa asnjë strukturë gjethesh. Rritja e plumule nuk ndodh derisa kotiledonet të jenë rritur mbi tokë. Ky është mbirje epigeale. Megjithatë, në fara të tilla si fasulja, një strukturë gjethesh është e dukshme në pulmule në farë. Këto fara zhvillohen nga plumule që rritet përmes tokës me kotiledonet që mbeten nën sipërfaqe. Kjo njihet si mbirje hipogeale.

Në përgjithësi, fidanët transplantohen[1] kur shfaqen çifti i parë i gjetheve të vërteta. Mund të sigurohet një hije nëse zona është e thatë ose e nxehtë. Një koncentrat i hormoneve vitaminë i disponueshëm në treg mund të përdoret për të shmangur goditjen e transplantit, i cili mund të përmbajë hidroklorur tiamine, acid 1-naftaleneacetik dhe acid indol butirik.

  1. ^ "Garden". organicgardening.com (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 17 mars 2015. Marrë më 6 prill 2018.