Fiset Ilire

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Fiset ilire)
Jump to navigation Jump to search
2rightarrow (Nuvola colors).svg Shiko gjithashtu artikullin Lista e fiseve antike ilire
Fiset ilire
Iliria.jpg
Albanët Arbëreshët
Arbët Ardianët
Atintanët Dalmatët
Dardanët Dasaretët
Daorsët Enkelejtë
Eordejët Japigët
Japodët Kaonët
Labeatët Mesapët
Molosët Paionët
Parathinët Penestët
Pirustët Taulantët
Thesprorët Shqiptarët

Fiset ilire[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

2rightarrow (Nuvola colors).svg Shiko gjithashtu artikujt Ilirët dhe Iliria

Albanët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vendndodhja e Albanëve
  • Albanët nga gjuha ilire Albani ishte një fis ilir i njohur ndër të parët, në një vepër të Ptolemeut,[1] të vendosur në pjesën qendrore të veriut, në Shqipërinë e sotme.Shqiptaret jane te vetmit pasardhes te ilireve.

Arbëreshët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Arbët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Arbët, ishin fis Ilir në Shqipërinë e Mesme edhe jugore

Abrët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ardianët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ardiejtë ose(Ardianët) fis ilir, banorë të krahinës së Ardianëve në veriperëndim të Liqenit të Shkodrës rreth Gjirit të Rizonit e deri te lumi Narenta (Neretva).

Atintanët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Autariatët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Autariatet OSE autariate Jane nje nderroi fiseve ilire me te Hershel qe shtriheshin ne veri-perendim te Shqiperise dhe nje pjese se Kosovo dhe ne Malin e Zi ne jug-perendim te saj. Shtriheshin bere ne detin adriatik. Kishin shume shkrime te lashta

Ballaitët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Batiatët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Bylinët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dalmatët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dalmatët një ndër fiset e mëdha e të njohura ilire, banorë të pjesës Verilindore të Ilirisë. Që nga periudha më e lashtë e deri në shek. II p.e.r. trevat e tyre shtrihesin në brendësi, prapa Vargamalit Dinarik në pllajat e Fushës së Duvnos, Livnos e Gllamoçit, në Bosnjën e sotme Perëndimore.

Daorsët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dardanët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Deretinët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Deurët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Enetët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Enkelejët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Helidonët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kavët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kinambrët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Kinambrët (Latin: Cinambri / Kinambroi - greqishtja e lashtë: Κίναμβροι) ishin një fis ilir të cilët përfundimisht i pushtoi perandori romak [[Oktaviani[[ në vitin 33 para Krishtit. [4]

Liburnët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lopësit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mentorët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Melkumanët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Narensët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Panonët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Paionët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Penestët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Peresadët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Salepitanët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sardeatët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sasaretët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Taulantët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Tyntenët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Illyri proprie dicti[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ William Smith, LLD, Ed., Dictionary of Greek and Roman Geography, 1854. Ptolemy is the earliest writer in whose works the name of the Albanians has been distinctly recognised. He mentions (3.13.23) a tribe called ALBANI (Ἀλβανοί) and a town ALBANOPOLIS (Ἀλβανόπολις), in the region lying to the E. of the Ionian sea; and from the names of places with which Albanopolis is connected, it appears clearly to have been in the S. part of the Illyrian territory, and in modern Albania. There is no means of forming a conjecture on how the name of this obscure tribe came to be extended to so considerable a nation.
  2. ^ J. J. Wilkes, Dalmatia, Tome 2 of History of the Provinces of the Roman Empire, 1969, page 157
  3. ^ Wilkes, J. J. The Illyrians, 1992, ISBN 0-631-19807-5, page 98, "... named by the sixth-century writer Hecataeus as neighbours of the Chelidones, the 'snail-men', who may have lived on their northern borders towards the Mat or Drin valleys."
  4. ^ The Cambridge Ancient History, Vol. 10: The Augustan Empire, 43 BC-AD 69 (Volume 10) by Alan Bowman, Edward Champlin, and Andrew Lintott, 1996, page 577