Jump to content

Fitili

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Fitili i një qiriu
Fitili i qiriut në qiri

Një fitil qiriri është zakonisht një pambuk i gërshetuar që mban flakën e një llambë vaji ose qiri. Një fitil qiriri funksionon me veprim kapilar, duke përcjellë ("shpërthyer") lëndë djegëse në flakë. Kur karburanti i lëngshëm, zakonisht dylli i shkrirë i qiririt, arrin në flakë, atëherë avullohet dhe digjet. Fitili i qiririt ndikon në mënyrën se si digjet qiri. Karakteristikat e rëndësishme të fitilit përfshijnë diametrin, ngurtësinë, rezistencën ndaj zjarrit dhe lidhjen.

Llojet e fitileve[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fitilat e qirinjve zakonisht bëhen prej pambukugërshetuar. Fitilet nganjëherë gërshetohen në mënyrë të sheshtë, në mënyrë që ndërsa digjen të kthehen në flakë, duke i bërë kështu vetëkonsumuese. Përpara prezantimit të këtyre fitilave, përdoreshin gërshërë speciale për të prerë fitilin e tepërt pa e shuar flakën.[1]

Fitilat me diametër të madh zakonisht rezultojnë në një flakë më të madhe, një pishinë më të madhe dylli të shkrirë dhe qiriri digjet më shpejt.

Në dritat e çajit, fitili është i lidhur me një copë metali për ta ndaluar atë të notojë në majë të dyllit të shkrirë dhe të digjet përpara se të digjet. Qirinjtë e projektuar për të notuar në ujë kërkojnë jo vetëm një lidhëse për fitilin, por edhe një vulë në fund të qiriut për të parandaluar që fitili të thithë ujin dhe të shuajë flakën.

Në disa qirinj ditëlindjeje, fitili është një cung. Kjo kufizon sa kohë mund të digjet qiri.

Fitilet mund të bëhen prej materiali tjetër përveç fijes ose kordonit, si p.sh. druri, megjithëse janë të rralla. Pambuku i tamponëve mund të përdoret si fitil për llambat e vajit në situatat e mbijetesës në shkretëtirë.[2]

Ngurtësues[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Teli i imët (si bakri) mund të përfshihet në fitil. Kjo siguron dy avantazhe: e bën fitilin më të ngurtë, duke e lënë atë të qëndrojë më tej nga dylli i lëngshëm dhe e përcjell nxehtësinë poshtë, duke e shkrirë dyllin më lehtë. Kjo e fundit është veçanërisht e rëndësishme në qirinjtë e bërë nga dylli më i fortë.

Ngurtësuesit dikur ishin bërë prej plumbi, por këto janë ndaluar në SHBA për disa vite nga Komisioni i Sigurisë së Produkteve të Konsumatorit, për shkak të shqetësimeve rreth helmimit nga plumbi. Mund të përdoren gjithashtu ngurtësues të tjerë të bërthamës, të tilla si letra dhe fibra sintetike. CPSC iu bë peticion për të ndaluar fitilat e qirinjve që përmbajnë bërthama plumbi dhe qirinj me fitila të tilla nga Qytetarët Publik, Shoqata Kombëtare e Apartamenteve dhe Këshilli Kombëtar i Shumë Banesave më 20 shkurt 2001. Ndalimi kundër prodhimit, importimit ose shitjes së qirinjve në SHBA me fitilat e plumbit hynë në fuqi në tetor 2003.[3]

Paratrajtimet e fitilave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pothuajse të gjitha fitilat trajtohen me zgjidhje të ndryshme rezistente ndaj flakës në një proces të njohur si mordant. Pa djegur, fitili do të shkatërrohej nga flakët dhe rrjedhja e dyllit të shkrirë në flakë do të pushonte. Përtej kësaj, fitilat mund të trajtohen me substanca për të përmirësuar ngjyrën dhe shkëlqimin e flakës, për të siguruar ngurtësi më të mirë për të mbajtur fitilin jashtë dyllit të shkrirë dhe për të përmirësuar rrjedhjen e atij dylli deri në fitil. Trajtimet e zakonshme janë boraksi dhe kripa të cilat treten në ujë në të cilin ngjyhen fitilat.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Michelle J. Ferry (18 tetor 2017). "How To Trim a Candle Wick". graciemoonscents.com (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 26 maj 2022. Marrë më 22 korrik 2019.
  2. ^ Creek (27 mars 2012). "Yes, that's a Tampon in my mouth : The Swiss Army Survival Tampon : 7 Survival Uses". WillowHavenOutdoor.com (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 15 janar 2014. Marrë më 5 janar 2014.
  3. ^ "CPSC Bans Candles With Lead-Cored Wicks" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 6 mars 2012. Marrë më 24 korrik 2012.