Fjordi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Fjord në Norvegji

Fjordi është gji i ngushtë detar, i zgjatur, i lakuar dhe i thellë me anë të rrëpinjta në bregdetet malore në gjerësitë e mëdha gjeografike. Fjordet janë luginat e akullnajave të dikurshme të lumenjëve, të ndryshuara me veprimin e akullnajave, prandaj shtrihen kryesisht në bregdetet e gjersive të mëdha gjeografike (Norvegji, brigjet perendimore të Kanadasë, bregdeti jugor i Kilit etj.).Fjordi Sogne në bregdetin norvegjez ka gjatësi 180 km dhe thellësi 1200 m.

Shih edhe[redakto | përpunoni burim]