Jump to content

Flamuri i Gjermanisë Naziste

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Flamuri i Gjermanisë Naziste (1935-1945)

Flamuri i Gjermanisë Naziste, paraqiti një flamur të kuq me swastika në një rreth të bardhë. Ky flamur hyri në përdorim fillimisht si flamur i Partisë Gjermane Nacional Socialiste e Punëtorve (NSDAP) pas themelimit të tij. Pas emërimit të Adolf Hitlerit si Kancelar në vitin 1933, flamuri u miratua si ai i flamujve kombëtar të dyfishtë të vendit, tjetri ishte flamuri trengjyrëshe horizontale zi, bardhë dhe kuq e Perandorisë Gjermane.

Një vit pas vdekjes së Presidentit Hindenburg në vitin 1934, kjo marrëveshje përfundoi dhe flamuri i swastikës u bë flamuri kombëtar i Gjermanisë në 1935, i cili mbeti deri në fund të Luftës së Dytë Botërore dhe rënies së Reich të Tretë.

Sot, flamuri i Reich të Tretë mbetet në përdorim të zakonshëm nga mbështetësit neo-nazistë, simpatizantët nazistë dhe nacionalistët e bardhë, veçanërisht gjatë tubimeve të alt-right.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Flamuri do të ishte dizajnuar nga vetë Hitleri siç përshkruhet në librin e tij "Mein Kampf", në të cilën ai rrëfen procesin e zgjedhjes së një flamuri të ri, pasi ai ishte paraqitur me propozime të ndryshme: "Unë, ndërkohë, pas përpjekjeve të panumërta , Kam gjetur një model përfundimtar; një flamur me një sfond të kuq, një rreth të bardhë dhe një swastika të zezë në mes. Pas disa provash, unë kam qenë në gjendje të përcaktoj raportin midis madhësisë së flamurit dhe madhësisë së rrethit të bardhë, si dhe formës dhe trashësisë së swastika.

Një vit pas vdekjes së Paul von Hindenburg, me të cilin Hitleri kishte një marrëveshje për përdorimin e flamurit, Nationalflagge u miratua zyrtarisht më 15 shtator 1935 si flamuri i vetëm kombëtar i Gjermanisë, duke u ndryshuar nga flamuri i partisë për mbajtjen e rrethit të bardhë me Hakenkreuz në të majtë të flamurit ndërsa flamuri i partisë është në qendër. Flamuri perandorik trengjyrësh u ndalua për të qenë reaksionarë. Ky flamur u mbajt deri në rënien e Reich të Tretë gjatë Luftës së Dytë Botërore, më 8 maj 1945.

Galeria[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]