Jump to content

Flamuri i Kanadasë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Flamuri i Kanadasë
Përbërja e flamurit

Flamuri kombëtar i Kanadasë, shpesh i njohur me emrin "Gjethi i Panjes", dhe l'Unifolié, është një flamur i kuq me një katror të bardhë në mes, dhe në qendër ka një gjeth panje në mes. Adoptimi i tij më 1965 shënoi herën e parë që një flamur kombëtar u adoptua zyrtarisht dhe zëvendësoi Flamurin e Unionit.

1964, Kryeministri i Kanadasë Lester B. Pearson caktoi një komitet që të zgjidhte çështjen e flamurit (në atë kohë Kanada përdorte Flamurin e Unionit ), duke filluar një debat të gjërë për ndryshimin e flamurit. Nga tri zgjidhje, dizajni me gjethin e panjes nga George F. G. Stanley u zgjodh. Flamuri pati paraqitjen e parë më 15 shkurt, 1965; kjo ditë sot festohet çdo vit si Dita Kombëtare E Flamurit të Kanadasë