Jump to content

Flamuri i Kombeve të Bashkuara

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Flamuri i Kombeve të Bashkuara

Flamuri i Kombeve të Bashkuara u miratua më 7 dhjetor 1946, dhe përbëhet nga emblema zyrtare e Kombeve të Bashkuara me të bardha, me një sfond blu.

Degët e ullirit janë një simbol i paqes, dhe harta e botës përfaqëson të gjithë njerëzit dhe vendet e botës.

Ngjyra e bardhë dhe blu janë ngjyrat zyrtare të Kombeve të Bashkuara. Madhësia e emblemës në flamurin e OKB-së është gjysma e gjerësisë së vetë flamurit.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Organizatorët e Konferencës së Kombeve të Bashkuara për Organizatën Ndërkombëtare të vitit 1945 në San Francisco kërkuan një shenjë që mund të bëhej në një majë për të identifikuar delegatët. Sekretari i Shtetit i Shteteve të Bashkuara Edward Stettinius Jr. ishte kryetar i delegacionit të SHBA-së dhe kuptoi se një model i përkohshëm mund të bëhet simbol i përhershëm i Kombeve të Bashkuara. Ai formoi një komitet të kryesuar nga Oliver Lundquist që zhvilloi një model të përbërë nga një hartë botërore e rrethuar me gjethe nga një dizajn i krijuar nga Donal McLaughlin.[1][2]

McLaughlin kishte punuar më parë si shef i grafikëve për Zyrën e Shërbimeve Strategjike që i parapriu CIA. Projeksioni azimutal ekuivalent i përdorur në hartimin e tij u ndikua shumë nga hartat e krijuara gjatë Luftës së Dytë Botërore nga Richard Edes Harrison, hartograf popullor që punonte për Fortune dhe Life.[3][4]

Ngjyra blu që shfaqet në sfondin e shenjës u zgjodh të ishte "e kundërta e së kuqes, ngjyra e luftës",[5] megjithëse hija e saktë nuk është specifikuar kurrë zyrtarisht nga Kombet e Bashkuara.[6] Ngjyra origjinale që grupi zgjodhi më 1945 ishte një blu gri që ndryshon nga flamuri aktual i Kombeve të Bashkuara. Globi i përdorur në modelin origjinal ishte një projeksion azimuti i përqendruar në Polin e Veriut me Shtetet e Bashkuara, vendi pritës i konferencës, në qendër. Projeksioni që është përdorur pjesë të prera të hemisferës jugore në gjerësinë e Argjentinës, e cila ishte e pranueshme në atë kohë, pasi Argjentina nuk ishte planifikuar të ishte një anëtar origjinal i Kombeve të Bashkuara[7]. Projeksioni u ndryshua më vonë në mënyrë që asnjë vend të mos jetë në pah brenda flamurit. Logoja e re tani ishte krijuar në mënyrë që globi të jetë i dyzuar në qendër nga Meridiani Kryesor dhe Linja Ndërkombëtare e Ditës.

Në vitin 1946, një komitet i OKB-së mori detyrën për të bërë një dizajn të caktuar, i cili u paraqit më 2 dhjetor 1946, dhe u miratua nga sesioni plenar i KB-së më 7 dhjetor 1946. Versioni i mëparshëm kishte globin 90 shkallë të kthyer në lindje, krahasuar me flamuri aktual, që ka Meridiani Kryesor dhe Linja Ndërkombëtare e Ditës që formojnë diametrin vertikal. Sipas deklaratave të shtypit, ndryshimi u bë për të larguar Amerikën e Veriut larg qendrës së emblemës.[8]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Bertram, Hulen. "Origin of the UNO Seal", The New York Times, March 10, 1946. Accessed January 4, 2009.
  2. ^ Lyons, Catherine. "UN Logo Designer Celebrates His Centennial" Arkivuar 10 tetor 2008 tek Wayback Machine, Shoqata e Kombeve të Bashkuara
  3. ^ Immerwahr, Daniel (2019). "13. Kilroy was here". How to hid an empire: geography, territory, and power in the greater united states (në anglisht). The Bodley Head ltd. ISBN 978-1847923998. OCLC 1038055837.
  4. ^ Capdepuy, Vincent (2015). "L'entrée des États-Unis dans l'" âge global " : un tournant géohistorique ?". Monde(s) (në frëngjisht). 8 (2): 177. doi:10.3917/mond1.152.0177. ISSN 2261-6268.
  5. ^ UN General Assembly A/107, Official Seal and Emblem of the United Nations, 15 October 1946.
  6. ^ Flags Of The World, United Nations Organization, Flag Colour.
  7. ^ Heller, Steven. "Oliver Lincoln Lundquist, Designer, Is Dead at 92 ", The New York Times, 3 janar 2009.
  8. ^ Flags Of The World, United Nations Organization, UN Flag, 1945