Flamuri i Palestinës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Flamuri i Palestinës

Flamuri i Palestinës (Arabisht: علم فلسطين‎) është një trengjyrësh i tre vija horizontale të barabarta (e zezë, e bardhë dhe jeshile nga lart poshtë) të veshura nga një trekëndësh i kuq që lëshohet nga ngritësi. Ky flamur rrjedh nga ngjyrat pan-arabe dhe përdoret për të përfaqësuar Shtetin e Palestinës dhe popullin palestinez. Për herë të parë u miratua më 28 maj 1964 nga Organizata Çlirimtare Palestineze.

Flamuri është pothuajse identik me atë të Mbretërisë Hashemite të Hexhazit, e cila është pjesa perëndimore e Gadishullit Arabik, dhe Partisë Arabe Socialiste Ba'ath (të dy përdorin një raport 2:3 në krahasim me Palestinën 1:2) si dhe Federata Arabe jetëshkurtër e Irakut dhe Jordanisë (e cila kishte një trekëndësh barabrinjës në ngritje). Është gjithashtu shumë i ngjashëm me flamurin e Jordanisë dhe flamurin e Saharasë Perëndimore, të gjitha këto marrin frymëzimin e tyre nga revolta arabe kundër sundimit osman (1916–1918). Flamuri i revoltës arabe kishte të njëjtën formë grafike, por ngjyrat ishin rregulluar ndryshe (e bardha në fund, sesa në mes).