Flamuri kombëtar

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Flamujt kombëtarë për kombet pjesëmarrëse në Lojërat Olimpike Verore 2016.

Flamuri kombëtar është një flamur që përfaqëson dhe simbolizon një komb të caktuar. Ai valëvitet nga qeveria e atij kombi, por zakonisht mund të valëvitet edhe nga qytetarët e tij. Një flamur kombëtar zakonisht dizenjohet me kuptime specifike për ngjyrat dhe simbolet e tij, të cilat gjithashtu mund të përdoren veçmas nga flamuri si simbol i kombit. Dizajni i një flamuri kombëtar ndonjëherë ndryshohet pas ndodhjes së ngjarjeve të rëndësishme historike. Djegia ose shkatërrimi i një flamuri kombëtar është një akt shumë simbolik.

Kuptimi i identitetit, politikës dhe ushtrisë pas simbolit janë të gjitha mënyrat e përdorimit të eksploruara nga njerëzit në praktikë sipas qëllimit dhe komunikimit. Për shkak se flamuri kombëtar në thelb tregon simbolin identifikues të një pushteti politik në formën e një flamuri, ndonjëherë ka më shumë se një "flamur simbol" që mund të përfaqësojë pushtetin politik, madje mund të zëvendësojnë njëri-tjetrin pa dispozita të veçanta, gjë që çon për disa vende ose fuqi politike duke përdorur flamuj të tjerë në vend të flamurit kombëtar në përdorim aktual.

Flamuri kombëtar, si simbol i flamurit të pushtetit shtetëror, lidhet me simbolin e flamurit të subjektit politik të paraardhësit të pushtetit shtetëror. Origjina e dizajnit të flamurit është zakonisht e lidhur ngushtë me luftën dhe flamujt ushtarakë, dhe madje ndahet në fazën e hershme - sepse një regjim i ri shpesh përballet me presionin e luftës. Përveç kësaj, grupet ushtarake (si ushtria revolucionare, ushtria kryengritëse, qeveria ushtarake, etj.) shpesh luajnë një rol të rëndësishëm në një regjim. Përveç flamurit ushtarak, flamujt simbolikë të këtyre subjekteve politike mund të gjurmohen edhe në flamujt e dhomës së tregtisë, flamuri i partisë, flamuri kolonial dhe flamuj të tjerë të paraardhësit të regjimit. Ato kanë shumë mbivendosje në përdorim praktik, pra flamuri i subjektit politik ka një kuptim të caktuar simbolik që përfaqëson ushtrinë dhe regjimin para se të përmirësohet në një flamur formal.

Dizajni[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Arti dhe praktika e dizenjimit të flamujve njihet si veksillografi. Dizajni i flamujve kombëtarë është bërë i dukshëm një sërë zakonesh.

Të gjithë flamujt kombëtarë janë drejtkëndësh, përveç flamurit të Nepalit. Raportet e lartësisë ndaj gjerësisë ndryshojnë midis flamujve kombëtarë, por asnjë nuk është më i gjatë se i gjerë, përsëri me përjashtim të flamurit të Nepalit. Flamujt e Zvicrës dhe të qytetit të Vatikanit janë të vetmit flamuj kombëtarë që janë katrorë të saktë.

Ana e përparme dhe e pasme e të gjithë flamujve kombëtarë janë ose identikë ose të pasqyruar, me përjashtim të flamurit të Paraguajit dhe Republikës Demokratike Arabe Sahrawi të njohur pjesërisht.

Që nga viti 2011, të gjithë flamujt kombëtarë përbëhen nga të paktën dy ngjyra të ndryshme. Në shumë raste, ngjyrat e ndryshme paraqiten në shirita horizontale ose vertikale. Është veçanërisht e zakonshme që ngjyrat të paraqiten në breza me tre.

Është e zakonshme që shumë flamuj të kenë simbole kombëtare, si stema. Modelet kombëtare janë të pranishme në disa flamuj. Ndryshimet në dizajn brenda një flamuri kombëtar mund të jenë të zakonshme në lagjen e sipërme të majtë të flamurit, ose në kanton.

Ngjyrat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shpërndarja e ngjyrave në flamujt kombëtarë

Ngjyrat më të njohura në flamujt kombëtarë janë e kuqja, e bardha, e gjelbër, blu e errët, e verdha, blu e hapur dhe e zeza. Flamuri i vetëm kombëtar që nuk përfshin ngjyrat e kuqe, të bardhë ose blu është Xhamajka.[1]

Ngjajshmëritë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Flamujt me vija blu, të verdhë dhe të kuq
Flamujt nga lart majtas poshtë djathtas::
Çadi, Rumania, Andora dhe Moldavia

Megjithëse flamuri kombëtar është menduar të jetë një simbol unik për një vend, shumë palë vendesh kanë flamuj shumë të ngjashëm. Shembujt përfshijnë flamujt e Monakos dhe Indonezisë, të cilët ndryshojnë vetëm pak në proporcion dhe në ngjyrën e kuqe; flamujt e Holandës dhe të Luksemburgut, të cilët ndryshojnë në proporcion si dhe në nuancën e blusë së përdorur; dhe flamujt e Rumanisë dhe Çadit, të cilët ndryshojnë vetëm në nuancën e blusë.

Flamujt e Irlandës dhe Bregut të Fildishtë dhe flamujt e Malit dhe Guinesë janë (përveç dallimeve në hije ose në raport) versione të pasqyruara vertikalisht nga njëri-tjetri. Kjo do të thotë që ana e pasme e një flamuri përputhet me anën e kundërt të tjetrit. Ndryshe nga flamujt e pasqyruar horizontalisht (si Polonia dhe Indonezia) drejtimi në të cilin valëviten këta flamuj është vendimtar për identifikimin e tyre.

Ekzistojnë tre kombinime ngjyrash që përdoren në disa flamuj në rajone të caktuara. E kaltërta, e bardha dhe e kuqe është një kombinim i zakonshëmvendet sllave si Republika Çeke, Sllovakia, Rusia, Serbia, Sllovenia dhe Kroacia. Shumë kombe afrikane përdorin ngjyrat panafrikane të kuqe, të verdhë dhe të gjelbër, duke përfshirë Kamerunin, Etiopinë, Ganën, Guinenë, Malin dhe Senegalin. Flamujt që përmbajnë të kuqe, të bardhë dhe të zezë (një nëngrup i ngjyrave panarabe) mund të gjenden veçanërisht në mesin e kombeve arabe si Egjipti, Iraku, Siria dhe Jemeni.

Arsyet që ndikojnë në hartimin e flamurit kombëtar janë të ngjashme me stemën kombëtare. Studiuesi Xiao Congrong klasifikoi arsyet kryesore - (1) të prekura nga kultura e vendit / vendit të origjinës suzeren; (2) I ndikuar nga e njëjta ideologji / kulturë e huaj me ndikim; (3) Ndikuar nga regjimi i kaluar i vendit; (4) Ndikohet nga interpretimi i ngjyrës nga kuptimi i rrethit ndërkombëtar ose evropian dhe të njëjtit kulturor. Ndërkombëtarisht, vendet, dizajni i flamurit të të cilëve është ndikuar nga idetë e vendeve të fuqishme si osmane, Britania, Bashkimi Sovjetik dhe Shtetet e Bashkuara ose vendet origjinale të suzerenit shtrihen në kontinente dhe grupe etnike, dhe dizajni i flamurit të disa vendeve fqinje do të ndikojë gjithashtu. njëri tjetrin. Për shembull, që kur Pjetri i Madh mësoi dizajnin e flamurit holandez trengjyrësh në Rusi, vendet dhe rajonet sllave përreth si ish-Jugosllavia (Serbia, Mali i Zi, Kroacia) dhe Bullgaria janë ndikuar nga koncepti i dizajnit të flamurit rus. Prandaj, ngjyra e dizajnit të flamurit rus është bërë gjithashtu burimi i kuptimit të "ngjyrës pansllave".

Shumë ngjashmëri të tjera mund të gjenden midis flamujve aktualë kombëtarë, veçanërisht nëse merren parasysh përmbysjet e skemave të ngjyrave, p.sh., flamuri i Senegalit me atë të Kamerunit dhe Indonezisë me Poloninë dhe Monakos. Gjithashtu flamuri i Italisë dhe ai i Hungarisë përdorin të njëjtat ngjyra, megjithëse rendi dhe drejtimi ndryshojnë (flamuri italian është vertikal gjelbër-bardhë-kuq dhe flamuri hungarez është horizontal i kuq-bardhë-gjelbër).

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "What Do the Colors and Symbols of the Flag of Jamaica Mean?". World Atlas (në anglisht). Marrë më 17 korrik 2020.