Fluksi magnetik

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Fluksi magnetik (intensiteti i fushës magnetike), zakonisht shënohet me shkronjën e alfabetit grekë Φ (phi), ai mat madhësinë e magnetizimit, duke marrë parasysh fuqinë dhe shpërndarjen e fushës magnetike. Në sistemin SI njësia e fluksit magnetik është [Wb] (lexo:veberi} (në njësi te derivuara: volt për sekondë), si dhe njësia e fushës magnetike është veber për metër katror, ose tesla.

Pershkrimi[redakto | redakto tekstin burimor]

Figure 1: Percaktimi i integralit te siperfaqes mbeshtet tek fakti qe ne mund ta ndajme siperfaqen ne elemente siperfaqesh te vogla. Cdo element lidhet me nje vektor dS me madhesi te njejte dhe te barabarte me siperfaqen e elementit dhe me drejtim perpendikular me elementin dhe i drejtuar nga jashte.
Figure 2: Nje fushe vektoriale me normale mbi siperfaqen.

Fluksi permes nje elementi te siperfaqes, perpendikular me drejtimin e fushes magnetike jepet nga produkti i fushes magnetike dhe elementit te siperfaqes. Me pergjithesisht, fluksi magnetik percaktohet nga prodhimi skalar i fushes magnetike dhe elemnetit te vektorit te siperfaqes.


Drejtimi i vektorit te fushes magnetike \mathbf{B} percaktohet me drejtim nga poli i jugut te ai i veriut per nje magnet (brenda magnetit). Jashte magnetit, vijat e fushes shkojne nga veriu ne jug.

Fluksi magnetik permes nje siperfaqeje eshte proporcional me numrine Vijat e fushes magnetike qe kalojne permes siperfaqes. Ky eshte numri total , pra numri qe kalon ne nje drejtim minus numrin qe kalon ne drejtimin tjeter.

Ne menyre kuantitaive , fluki magnetic permes kesaj siperfaqeje S percaktohet si integrali i fushes magnetike mbi te gjithe zonen e siperfaqes (Shiko figurat 1 dhe 2):

\Phi_m = \int \!\!\! \int_S \mathbf{B} \cdot d\mathbf S\,

ku

\Phi_m \ eshte fluksi magnetik
B eshte fusha magnetike,
S eshte siperfaqeja (zona),
\cdot tregonprodhimin skalar,
dS eshte nje vektor infinitezimal, madhesia e te cilit eshte siperfaqja e zones se elementit diferencial S, dhe drejtimi is se ciles jepet nga normalja e siperfaqes. (Shikoni integralin i siperfaqes per detae te meshumta.)

Fluksi magnetik permes nje siperfaqeje te mbyllur[redakto | redakto tekstin burimor]

Red right arrow.svg
 Artikulli kryesor: Ligji i Gausit per magnetizmin.

Fluksi magnetik permes nje siperfqeje te hapur[redakto | redakto tekstin burimor]

Red right arrow.svg
 Artikulli kryesor: Ligji i Faradeit.
Figure 3: Nje fushe vektoriale F ( r, t ) e percaktuar mbi nje hapseire, dhe nje siperfaqe Σ e kufizuar nga nje kurbe ∂Σ qe leviz me shpejtesi v mbi te cilen kjo fushes integrohet.

Krahasim me fluksin elektrik[redakto | redakto tekstin burimor]

Red right arrow.svg
 Artikulli kryesor: Fluksi elektrik.

Duke e krahasuar me , ligjin e Gausit per fushen elektrike, nje nga ekuacionet e Maksuellit, kemi

\Phi_E = \int \!\!\!\int_S \mathbf{E}\cdot d\mathbf{S} = {Q \over \epsilon_0},

ku

E eshte fusha elektrike,
S eshte nje siperfaqe e mbyllur,
Q eshte ngarkesa elektrike totale brenda siperfaqes S,
 \epsilon_0 eshte konstantja elektrike (nje konstante universale e quajtur "permitiviteti i vakumit").

Vine re se fluksi i E nuk eshte gjithmone zero; kjo tregon prezencen e "monopoleve" elktrike, pra, ngarkesa te lira positive ose negative.

Shikoni gjithashtu[redakto | redakto tekstin burimor]

Lidhje të jashtme[redakto | redakto tekstin burimor]

Patents