Jump to content

Forca ajrore

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Forca Ajrore)
Kadetët e Forcave Ajrore dhe të Forcave Hapësinore të SH.B.A Përshëndesin

Forca ajrore - është dega ushtarake që kryen kryesisht luftën ajrore, ndryshe nga një ushtri ose marinë. Në mënyrë tipike, forcat ajrore janë përgjegjëse për marrjen e kontrollit të ajrit, kryerjen e misioneve strategjike dhe taktike të bombardimeve dhe ofrimin e mbështetjes për forcat tokësore dhe detare shpesh në formën e zbulimit ajror dhe mbështetjes së ngushtë ajrore.

Forcat ajrore zakonisht përbëhen nga një kombinim i avionëve luftarak, bombarduesve, helikopterëve, avionëve transportues dhe avionë të tjerë.

Disa forca ajrore mund të komandojnë edhe asete të tjera të forcave të mbrojtjes ajrore, siç janë artileria kundërajrore, raketat tokë-ajër, ose rrjetet e paralajmërimit të raketave balistike dhe sistemet mbrojtëse. Disa forca ajrore janë gjithashtu përgjegjëse për operacionet e hapësirës ushtarake dhe raketave balistike ndërkontinentale (ICBM). Disa kombe, kryesisht vende që modeluan ushtritë e tyre sipas linjave sovjetike, kanë ose kanë pasur një forcë të mbrojtjes ajrore e cila është organizuar e ndarë nga forcat e tyre ajrore.

Aktivitetet e forcave ajrore në kohë paqeje/jo lufte mund të përfshijnë policimin ajror dhe shpëtimin ajror-detar.

Forcat ajrore nuk përbëhen vetëm nga pilotë, por gjithashtu mbështeten në një sasi të konsiderueshme mbështetjeje nga personeli tjetër për të operuar. Logjistika, siguria, inteligjenca, operacionet speciale, mbështetja e hapësirës kibernetike, mirëmbajtja, ngarkuesit e armëve dhe shumë specialitete të tjera kërkohen nga të gjitha forcat ajrore.