Jump to content

Forcat e Armatosura Sovjetike

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Ylli komunist.

Forcat e Armatosura Sovjetike, Forcat e Armatosura të Bashkimit Sovjetik dhe Ushtria e Kuqe (Вооружённые Силы Союза Советских Социалистических Республик, Вооружённые Силы Советского Союза), ishin forcat e armatosura të RSFSR Ruse (1917–1922), Bashkimit Sovjetik (1922–1991), dhe Partisë Bolshevike që nga fillimet e tyre në Luftën Civile Ruse të 1917-1923 deri në rënien e BRSS në 1991. Në maj 1992, presidenti rus Boris Yeltsin nxori dekrete për formimin e Forcave të Armatosura Ruse, të cilat përfshinin pjesën më të madhe të Forcave të Armatosura Sovjetike. Pjesa më e madhe e ish-Forcave të Armatosura Sovjetike në republikat e tjera më të vogla sovjetike kaluan gradualisht nën kontrollin e këtyre republikave.

Sipas ligjit të shërbimit ushtarak të gjithë bashkimit të shtatorit 1925, Forcat e Armatosura Sovjetike përbëheshin nga Forcat Tokësore, Forcat Ajrore, Marina, Drejtoria Politike Shtetërore (OGPU) dhe rojet e kolonës. OGPU u bë më vonë e pavarur dhe u bashkua me NKVD në 1934, dhe kështu trupat e saj të brendshme ishin nën menaxhimin e përbashkët të Komisariateve të Mbrojtjes dhe të Brendshme. Në vitin 1989, Forcat e Armatosura Sovjetike përbëheshin nga Forcat Strategjike të Raketave, Forcat Tokësore, Forcat e Mbrojtjes Ajrore, Forcat Ajrore dhe Marina, të renditura në rendin e tyre zyrtar të rëndësisë. Gjithashtu organizata të armatosura por jo pjesë e Ministrisë së Mbrojtjes në vitin 1989 ishin Trupat e Brendshme dhe Trupat Kufitare.