Jump to content

Forcat e Armatosura të Meksikës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Forcat e Armatosura të Meksikës (spanjisht: Fuerzas Armadas de México) janë forcat ushtarake të Shteteve të Bashkuara të Meksikës. Kurora spanjolle krijoi një ushtri të përhershme në Meksikën koloniale në shekullin e tetëmbëdhjetë. Pas pavarësisë së Meksikës në 1821, ushtria luajti një rol të rëndësishëm politik, me gjeneralët e ushtrisë që shërbenin si krerët e shtetit. Pas rënies së Ushtrisë Federale gjatë Revolucionit Meksikan 1910-1920, ish gjeneralët revolucionarë zvogëluan sistematikisht madhësinë dhe fuqinë e ushtrisë. Forcat ushtarake meksikane përbëhen nga dy entitete të pavarura: Ushtria Meksikane dhe Marina Meksikane. Ushtria Meksikane përfshin Forcën Ajrore Meksikane, ndërsa Marina Meksikane përfshin Forcën e Këmbësorisë Detare (Trupat Detare) dhe Aviacionin Detar (<i id="mwIw">FAN</i>). Ushtria dhe Marina kontrollohen nga dy departamente të veçanta qeveritare, Sekretariati i Mbrojtjes Kombëtare dhe Sekretariati Detar, dhe mbajnë dy rrjedha të pavarura komandimi, pa komandë të përbashkët përveç Presidentit të Meksikës.