Forcat e Armatosura të Ukrainës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Stema e Forcave të Armatosura të Ukrainës.

Forcat e Armatosura të Ukrainës (ukrainisht: Збро́йні си́ли Украї́ни), më të njohura në Ukrainë si ZSU (ukrainisht: ЗСУ) ose të shqiptuara si AFU, janë forcat ushtarake të Ukrainës. Të gjitha forcat ushtarake dhe të sigurisë, përfshirë Forcat e Armatosura, janë nën komandën e Presidentit të Ukrainës dhe i nënshtrohen mbikëqyrjes nga një komision i përhershëm parlamentar i Verkhovna Rada. Ata e gjurmojnë prejardhjen e tyre në vitin 1917, ndërsa forcat e armatosura moderne u formuan pas pavarësisë së Ukrainës në 1991.

Forcat e armatosura të Ukrainës përbëhen nga Forcat Tokësore të Ukrainës, Forcat Ajrore të Ukrainës, Marina e Ukrainës, Forcat Sulmuese Ajrore të Ukrainës dhe Forcat e Operacioneve Speciale. Marina e Ukrainës përfshin këmbësorinë e saj detare të Ukrainës, si dhe aviacionin detar të Ukrainës. Forcat e Mbrojtjes Territoriale shërbejnë si forcë rezervë ushtarake dhe në raste lufte mund të mobilizohen për vullnetarë civilë për të shërbyer në mbrojtjen lokale. Roja Detare e Ukrainës është shërbimi i rojes bregdetare të Ukrainës dhe është i organizuar si pjesë e Shërbimit të Rojës Kufitare, jo në varësi të marinës. Forcat e Mbrojtjes Ajrore të Ukrainës ishin një degë ushtarake përgjegjëse për luftën kundërajrore që nga viti 1991 derisa u bashkua me Forcat Ajrore në 2004.

Për shkak të ndërhyrjes ushtarake ruse në Ukrainë në vitin 2014, presidenti urdhëroi guvernatorët e rajoneve të Ukrainës të krijojnë njësi vullnetare nën Forcat e Mbrojtjes Territoriale të qeverisë. Këto njësi morën financime minimale nga buxhetet rajonale fillimisht dhe kryesisht u mbështetën në donacione. Në nëntor 2014, shumica e batalioneve të mbrojtjes territoriale u integruan në Forcat Tokësore të Ukrainës. Garda Kombëtare e Ukrainës shërben si një pjesë rezervë paraushtarake e Forcave të Armatosura të Ukrainës.

Pas armiqësive me Rusinë në vitin 2014, Ukraina rriti numrin e forcave të saj të armatosura në 204,000 ushtarë (+46,000 nëpunës civilë), pa llogaritur forcat shtesë si rojet kufitare (53,000), Gardën Kombëtare të Ukrainës (60,000) të sapoformuar ose sigurinë. shërbimi. Në vitin 2021, Forcat e Armatosura të Ukrainës, që tani numërojnë 246,445 (përfshirë 195,626 personel ushtarak), ishin të dytat më të mëdha në rajon pas Forcave të Armatosura Ruse.

Njësitë ushtarake të vendeve të tjera kanë marrë pjesë rregullisht në stërvitje ushtarake shumëkombëshe me forcat ukrainase në Ukrainë. Shumë nga këto stërvitje janë mbajtur në kuadër të programit të bashkëpunimit të NATO-s Partneriteti për Paqe.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]