Forcat e Mbrojtjes Finlandeze

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Vula e Forcave të Mbrojtjes Finlandeze.

Forcat e Mbrojtjes Finlandeze janë ushtria e Finlandës. Forcat e Mbrojtjes Finlandeze përbëhen nga Ushtria Finlandeze, Marina Finlandeze dhe Forca Ajrore Finlandeze. Në kohë lufte, Roja Kufitare Finlandeze (e cila është njësi e pavarur ushtarake në kohë paqeje) bëhet pjesë e Forcave të Mbrojtjes Finlandeze.

Rekrutimi universal i meshkujve është krijuar, sipas të cilit të gjithë meshkujt shërbejnë për 165, 255 ose 347 ditë, nga viti kur mbushin 18 vjeç deri në vitin kur mbushin 29 vjeç. Ofrohet shërbimi alternativ joushtarak për meshkujt dhe shërbimi vullnetar për femrat.

Finlanda është i vetmi shtet jo-anëtar i Bashkimit Evropian në kufi me Rusinë. Politika zyrtare e Finlandës thotë se një forcë ushtarake e kohës së luftës prej 280.000 personeli përbën një rezistencë të mjaftueshme. Ushtria përbëhet nga një ushtri shumë e mobile fushore e mbështetur nga njësitë lokale të mbrojtjes. Ushtria mbron territorin kombëtar dhe strategjia e saj ushtarake është përdorimi i terrenit shumë të pyllëzuar dhe liqeneve të shumta për të shkatërruar një agresor, në vend që të përpiqet të mbajë ushtrinë sulmuese në kufi.

Buxheti i mbrojtjes i Finlandës për vitin 2022 është afërsisht 5.8 miliardë . Shërbimi vullnetar jashtë shtetit është shumë i zakonshëm dhe trupat shërbejnë në mbarë botën në misionet e OKB-së, NATO-s dhe BE-së. Me një arsenal prej 700 topa, 700 mortajash të rënda dhe 100 raketa-hedhës të shumëfishtë, Finlanda ka aftësinë më të madhe të artilerisë në Evropën Perëndimore. Gatishmëria për mbrojtjen e atdheut kundër një armiku superior është në 76%, një nga nivelet më të larta në Evropë.

Forcat e Mbrojtjes Finlandeze bashkëpunojnë ngushtë me Rojet Kufitare Finlandeze. Roja Kufitare Finlandeze ka buxhetin e saj vjetor dhe afatgjatë të investimeve.[1]

Histori[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lufta Civile[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vitet ndërmjet luftërave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lufta e Dytë Botërore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lufta e Ftohtë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Historia e fundit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

E ardhmja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Organizimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Oficerët e Përgjithshëm[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Forcat e Mbrojtjes Finlandeze[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Komanda e Mbrojtjes[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ushtria[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Marina[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Forcat Ajrore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Universiteti i Mbrojtjes Kombëtare[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Detyrat e veçanta[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Komanda e Logjistikës e Forcave të Mbrojtjes[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rekrutimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gradat ushtarake[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pajisjet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Operacione paqeruajtëse[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mbrojtje totale[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Njësitë kryesore të kohës së luftës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ushtria[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Marina[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Forcat Ajrore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Finnish Defence Forces", Wikipedia (në anglisht), 2022-12-10, marrë më 2022-12-20