Jump to content

Fotografia ajrore

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Kompleksi piramidale Giza, fotografuar nga tullumbace e Eduard Spelterini më 21 nëntor 1904.

Fotografia ajrore (ose imazhet ajrore) është marrja e fotografive nga një avion ose platforma të tjera ajrore. Kur inqizoni, njihet edhe si videografia ajrore.

Platformat për fotografimin ajror përfshijnë aeroplanë me krahë fiks, helikopterë, mjete ajrore pa pilot (UAV ose "dronë"), balona, balona me ajër të ngrohtë, zeppelin, raketa, pëllumba, ose përdorimin e kamerave të veprimit gjatë hedhjes me parashutë ose veshjes me krahë. Kamerat e dorës mund të operohen manualisht nga fotografi, ndërsa kamerat e montuara zakonisht operohen nga distanca ose aktivizohen automatikisht.

Fotografia ajrore zakonisht i referohet posaçërisht imazheve të pamjes nga sytë e shpendëve që fokusohen në peizazhe dhe objekte sipërfaqësore dhe nuk duhet të ngatërrohet me fotografinë ajër-ajër, ku një ose më shumë avionë përdoren si avionë ndjekjeje që "ndjekin" dhe fotografojnë avionë të tjerë. në fluturim. Fotografia e ngritur mund të prodhojë gjithashtu imazhe nga sytë e shpendëve që ngjajnë shumë me fotografimin nga ajri (pavarësisht se në fakt nuk janë shkrepje ajrore) kur fotografoni nga struktura të favorshme, të varura në kabllo (p.sh. Skycam) ose në majë të shtyllave shumë të larta që janë ose të dorës (p.sh. monopodë dhe shkopinj selfie), të fiksuara fort në tokë (p.sh. kamerat e vëzhgimit dhe fotografitë me vinç) ose të montuara mbi automjete.