Jump to content

Frigoriferi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë


An early electric refidgerator, with a cyclindrical heat exchanger on top. Now in the collection of Thinktank, Birmingham Science Museum.

Paisje e cila me anë të energjisë elektrike kryen procesin e kalimit të nxehtësis nga trupi më i ngrohtë në trupin më të ftohtë.Lëngu që përdoret në përgjithesi për ftohje në frigorifer është amoniaku.Firigoferi përdoret për ruajtjen e ushqimeve për një kohë më të gjatë.

Të analizohet si bëhet ftohja e ushqimit në frigorifer.

Pjesët kryesore të frigoriferit janë:dhoma e ftohjes,dhoma e ngrirjes dhe sistemi elektrik i ftohjes.Sistemi i ftohjes është i mbushur me një lëng të quajtur freoni.Freoni është një përzierje e fluorit,karbonit dhe hidrogjenit.Lëvizjen e freonit nëpër gypa e bënë mundësimi i lëvizjes së dhe freoni lëviz nëpër gypat e bakrit.Lëngu i freonit avullohet me nxehtësinë e marrë nga dhoma e ftohjes dhe nga dhoma e ngrirjes.Pastaj avulli i ngrohur dërgohet në kompresor dhe kondesator.Në kondesator avulli ftohet dhe kthehet përsëri në lëng dhe ky më tej qarkullon nëpër gypa.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Zhvillimi i teknologjisë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Origjina e lashtë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Iranianët e lashtë ishin ndër të parët që shpikën një formë të ftohësit të madh avullues të quajtur “yakhchāls” duke përdorur hapësira magazinimi nëntokësore, e cila ishte një strukturë e madhe mbi tokë me kupolë me mure të trasha dhe e pajisur me kapës të erës të quajtur "badgirs", të murosur më tej në një seri "qanats” ose një lloj ujësjellësi i përdorur në Iranin e Lashtë[1].

Ftohje paraelektrike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në kohët moderne, përpara shpikjes së frigoriferit modern elektrik, akulloret dhe kutitë e akullit përdoreshin për të siguruar ruajtje të freskët për pjesën më të madhe të vitit. Të vendosura pranë liqeneve të ujërave të ëmbla ose të mbushura me borë dhe akull gjatë dimrit, ato dikur ishin shumë të zakonshme. Mjetet natyrore përdoren edhe sot për të ftohur ushqimet. Në shpatet e maleve, rrjedhjet nga shkrirja e borës janë një mënyrë e përshtatshme për të ftohur pijet dhe gjatë dimrit njeriu mund ta mbajë qumështin të freskët shumë më gjatë vetëm duke e mbajtur jashtë. Fjala "frigorifer" është përdorur të paktën që prej shekullit 17.

Ftohja artificiale[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Historia e ftohjes artificiale filloi, kur profesori skocez William Cullen krijoi një makinë të vogël frigoriferike në 1755. Cullen-i përdori një pompë për të krijuar një vakum të pjesshëm mbi një enë me eter etilik, i vluar, duke thithur nxehtësinë nga ajri përreth. Eksperimenti madje krijoi një sasi të vogël akulli, por që nuk u zbatua në atë kohë.

Në vitin 1805, shpikësi amerikan Oliver Evans përshkroi një cikël të mbyllur ftohjeje me kompresim të avullit për prodhimin e akullit nga eteri nën vakum. Në vitin 1820, shkencëtari britanik Michael Faraday i shndërroi amoniakun dhe gazrat në lëng duke përdorur presione të larta dhe temperatura të ulëta. Në 1834-ën, një emigrant amerikan në Britaninë e Madhe, Jacob Perkins, ndërtoi sistemin e parë funksionues të ftohjes me kompresim të avullit. Ishte një pajisje me cikël të mbyllur që mund të funksiononte vazhdimisht. Një përpjekje e ngjashme u bë në 1842, nga mjeku amerikan,John Gorrie i cili ndërtoi një prototip pune, por ishte një dështim komercial. Inxhinieri amerikan Aleksander Twining mori një patentë britanike në 1850 për një sistem kompresimi të avullit që përdorte eterin.

Sistemi i parë praktik i ftohjes me kompresim të avullit u ndërtua ngaJames Harrison, një australian skocez. Patenta e tij e vitit 1856 ishte për një sistem kompresimi të avullit duke përdorur eter, alkool ose amoniak. Ai ndërtoi një makinë mekanike për prodhimin e akullit në 1851 në brigjet e lumit Barwon në Rocky Point në Geelong, Victoria, dhe makina e tij e parë komerciale për prodhimin e akullit pasoi në 1854. Harrison-i gjithashtu prezantoi frigoriferin komercial me kompresim të avullit në fabrikat e birrës dhe paketimin e mishit shtëpitë dhe deri në vitin 1861, një duzinë sistemesh të tij u vunë në funksion.

Sistemi i parë i ftohjes me thithjen e gazit duke përdorur amoniak të gaztë të tretur në ujë (i referuar si "ujë amoniaku") u zhvillua nga Ferdinand Carré nga Franca në 1859 dhe u patentua në 1860. Carl von Linde, një profesor inxhinierie në Universitetin Teknologjik të Mynihut në Gjermani, patentoi një metodë të përmirësuar të lëngëzimit të gazeve në 1876. Procesi i tij i ri bëri të mundur përdorimin e gazrave të tillë si amoniaku (NH3 ), dioksidi i squfurit (SO2 ) dhe kloruri metili (CH3Cl) si ftohës dhe ato u përdorën gjerësisht për këtë qëllim deri në fund të viteve 1920.

Tipet e frigoriferëve[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Diagrama e makinës së akullit e Xhon Gorit, 6 maj 1851.

Në fillim të viteve 1950, shumica e frigoriferëve ishin të bardhë, por nga mesi i viteve 1950 deri në ditët e sotme, projektuesit dhe prodhuesit kane prodhuar frigoriferë me ngjyra të ndryshme. Në fund të viteve 1950 dhe fillim të viteve 1960, ngjyrat pastel si turkeze dhe rozë ishin popullore si dhe të lara me krom. Në fund të viteve 1960 dhe gjatë gjithë viteve 1970, ngjyrat e tokës u bënë të njohura. Në vitet 1980, frigoriferët e zinj ishin në modë. Në fund të viteve 1990, çeliku inoks hyri në modë. Që nga viti 1961, Color Marketing Group është përpjekur të koordinojë ngjyrat e pajisjeve dhe mallrave të tjera të konsumit.

Shiko dhe këtë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Wiki Libri: Dua të di


Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Yakhchāls, Āb Anbārs, Wind Catchers (28 prill 2018). Passive Cooling & Refrigeration Technologies Of Greater Iran (Persia) (në anglisht). TandofOnline.