Fronti Polisario

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Fronti Polisario, Frente Polisario, Frelisario ose thjesht Polisario (nga akronimi spanjoll i Frente Popular de Liberación de Saguía el Hamra y Río de Oro; përkthyer: 'Fronti Popullor për Çlirimin e Saguia el-Hamra-s dhe Rio de Oro-s '), është një lëvizje rebele Saharaui nacionaliste çlirimtare që pretendon Saharanë Perëndimore.

Duke gjurmuar origjinën e tij në një organizatë nacionaliste saharauiane të njohur si Lëvizja për Çlirimin e Saguia el Hamra-s dhe Wadi el Dhahab-it, Fronti Polisario u krijua zyrtarisht në vitin 1973 me synimin për të nisur një luftë të armatosur kundër pushtimit spanjoll e cila zgjati deri në vitin 1975, kur spanjollët vendosën të lejojnë Mauritaninë dhe Marokun të ndajnë dhe të pushtojnë territorin. Fronti Polisario zhvilloi një luftë për të dëbuar dy ushtritë. Kjo e detyroi Mauritaninë të hiqte dorë nga pretendimi i saj mbi Saharën Perëndimore në vitin 1979 dhe vazhdoi fushatën e saj ushtarake kundër Marokut deri në armëpushimin e vitit 1991, në pritje të mbajtjes së një referendumi të mbështetur nga OKB-ja, i cili është shtyrë vazhdimisht që atëherë. Në vitin 2020, Fronti Polisario shpalli përfundimin e armëpushimit dhe rifilloi konfliktin e armatosur.

Kombet e Bashkuara e konsiderojnë Frontin Polisario të jetë përfaqësuesi legjitim i popullit saharauian dhe pohon se saharauianët kanë të drejtën e vetëvendosjes. Fronti Polisario është i jashtëligjshëm në pjesët e Saharasë Perëndimore nën kontrollin maroken dhe është e paligjshme të ngrihet flamuri i partisë së tij (shpesh i quajtur flamuri saharauian) atje. Është anëtar konsultativ i Ndërkombëtares Socialiste.