Jump to content

Funksioni integral logaritmik

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

matematikë, funksioni integral logaritmik ose logaritmi integral li( x ) është një funksion i veçantë . Është i rëndësishëm dhe u përket shumë problemeve të fizikës dhe ka rëndësi në teorinë e numrave . Në veçanti, sipas teoremës së numrave të thjeshtë, është një përafrim shumë i mirë me funksionin e numërimit të numrave të thjeshtë , i cili përcaktohet si sasia e numrave të thjeshtë më pak ose i barabartë me një vlerë të caktuar. .

Grafiku i funksionit integral logaritmik

Përfaqësimi integral[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Integrali logaritmik ka një paraqitje në trajtë integrali për të gjithë numrat realë pozitivë x ≠ 1 të dhënë nga integrali i caktuar

Këtu, paraqet logaritmin natyror . Funksioni ka një pol për dhe integrali për interpretohet si një vlerë kryesore Koshi ,

Integrali logaritmik i mënjanuar[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Integrali logaritmik i mënjanuar ose integrali logaritmik Eulerian përkufizohet si

Si i tillë, përfaqësimi integral ka përparësinë e shmangies së polit në fushën e integrimit.

Përfaqësimi sipas serive[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Funksioni li( x ) lidhet me integralin eksponencial Ei( x ) nëpërmjet ekuacionit

i cili vlen për x > 0. Ky identitet ofron një paraqitje serike të li( x ) të dhënë si:

ku γ ≈ 0,57721 56649 01532 . . . OEIS : A001620 është konstantja e Euler-Maskeronit . Një seri konvergjente më e shpejtë nga Ramanujani është

Domethënia për teorinë e numrave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Integrali logaritmik është i rëndësishëm në teorinë e numrave, duke u paraqitur në vlerësimet e sasisë së numrave të thjeshtë më të vegjël se një vlerë e dhënë. Për shembull, teorema e numrave të thjeshtë thotë se:

ku tregon numrin e numrave të thjeshtë më të vegjël ose të barabartë me .

Duke supozuar hipotezën e Riemann-it, marrim një lidhje dhe më të fortë: [1]

Për vlera të vogla të -it, por ndryshesa kthen shenjë një numër i pafundëm herësh me rritjen e -it, dhe hera e parë që ndodh është diku midis 10 19 dhe 1.4×10 316 .

Referencat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Abramowitz and Stegun, p. 230, 5.1.20