Gadishulli Iberik

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Gadishulli Pirinej)
Jump to navigation Jump to search

Gadishulli Iberik është pjesë periferike e Evropës Jugore.

Pamje nga sateliti

Gjeografia[redakto | përpunoni burim]

Edhe pse i rrethuar nga ujërat e Oqeanit Atlantik dhe të detit Mesdhe, kufiri natyror i maleve të larta të Pirenejve e bënë mjaft të izoluar prej Evropës. Këto male përfaqësojnë jo vetëm një barrierë relievi, por edhe një kufi klimatik, politik, etnik dhe kulturor. Funksionin izolues të Pirinejeve në veri e zëvendëson atraktiviteti i ngushticës së Gjiblartarit ne jug. Asnjë pjesë e Evropës nuk është më afër kontinentit të Afrikës se gadishulli Iberik. Afërsia, predispozita e mirë natyrore, roli i portës, qysh herët e ka bërë tërheqëse dhe nëpërmjet kontaktit e ndikimit, bëhet gërshetimi kulturave të dy kontinenteve. Gadishullin Iberik përmban tre shtete: Spanjën, Portugalinë dhe Andorrën si dhe Territorin e Kurorës Britanike Gjibraltar.

Klima dhe Relievi[redakto | përpunoni burim]

Malet Pirineje

Demografia[redakto | përpunoni burim]

Referimet[redakto | përpunoni burim]

Historia[redakto | përpunoni burim]