Garda e Bardhë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Garda e Bardhë ( Rusisht: Белая гвардия ) është një roman i shkrimtarit rus të shekullit 20, Mikhail Bulgakov, i famshëm për veprën e tij të mëvonshme të mirënjohur kritikisht Mjeshtri dhe Margarita .

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Garda e Bardhë u shfaq për herë të parë në seri në revistën letrare të epokës sovjetike Rossiya në 1925, [1] por revista u mbyll para se të përfundonte seriali. Ajo nuk u ribotua në Rusi deri në vitin 1966.

Ditët e Turbinave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pasi dy pjesët e para të Gardës së Bardhë u botuan në Rossiya, Bulgakov u ftua të shkruaj një version për skenën. Ai e quajti shfaqjen Ditët e Turbinave . Kjo u prodhua në Teatrin e Artit në Moskë, për të brohoritur shumë:

"Dita e Turbinave ... u bë një legjendë teatri. . . Prodhimi u zhvillua nga 1926 deri më 1941, pati 987 shfaqje. . . Stalini ... e pa atë jo më pak se 20 herë ".

Në fakt, shfaqja hodhi në hije plotësisht librin, i cili ishte në çdo rast praktikisht i paarritshëm në çfarëdo forme.

Meqenëse Bulgakovit iu refuzua leja për të botuar veprat e tij më të rëndësishme, ai iu lut Stalinit që të lejohej të largohej nga vendi. Stalini personalisht organizoi një punë për të në Teatrin e Arteve në Moskë.

Elementet autobiografikë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Romani përmban shumë elementë autobiografikë. Bulgakov i dha vëllait të vogël Turbin disa nga karakteristikat e vëllait të tij të vogël. Përshkrimi i shtëpisë së Turbinave është ai i shtëpisë së familjes Bulgakov në Kiev. (Sot ruhet dhe operohet si Muzeu i Mikhail Bulgakov ).

Referencat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Dobrenko, Evgeny: Introduction to Bulgakov, Mikhail 2008. White Guard. transl. Marian Schwartz, Yale University Press, p. xix. ISBN 978-0-300-15145-9