Gertu

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Gertu ose Gertous ishte një qytet i lashtë në rajonin jugor ilirDassaretisë, i përmendur nga Polibi në shekullin II para Krishtit në tregimet e Luftërave Iliro-romake dhe luftërave maqedonaso-romake. [1] [2] [3] Vendndodhja e qytetit antik është ende e panjohur. [3] [4] Ndoshta ndodhej midis Lychnidus dhe Antipatrea . [5]

Së bashku me Antipatrean, Chrysondyon dhe Kreonionin, Gertus ishte një nga qytetet Dasaretiane (i përshkruar gjithashtu si kastella) rreth të cilit luftuan dinastët ilir Skerdilaidi dhe mbreti maqedonas Filipi V në vitin 217 para Krishtit. [1] [4] Vendbanimi i Gertus me sa duket ishte i rrethuar me mure. [4]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Cabanes, Pierre (1988). Les illyriens de Bardulis à Genthios (IVe–IIe siècles avant J.-C.) [The Illyrians from Bardylis to Gentius (4th – 2nd century BC)] (në frëngjisht). Paris: SEDES. ISBN 2718138416.
  • Hammond, Nicholas Geoffrey Lemprière (1967). Epirus: The Geography, the Ancient Remains, the History and the Topography of Epirus and Adjacent Areas (në anglisht). Oxford: The Clarendon Press.
  • Mesihović, Salmedin; Šačić, Amra (2015). Historija Ilira [History of Illyrians] (në boshnjakisht). Sarajevo: Univerzitet u Sarajevu [University of Sarajevo]. ISBN 978-9958-600-65-4.
  • Morton, Jacob Nathan (2017). "Shifting Landscapes, Policies, And Morals: A Topographically Driven Analysis Of The Roman Wars In Greece From 200 Bc To 168 Bc". Publicly Accessible Penn Dissertations (në anglisht). University of Pennsylvania. 2484.
  • Šašel Kos, Marjeta (1997). "Dassaretia". përmbledhur nga Hubert, Cancik; Schneider, Helmuth (red.). Der neue Pauly: Enzyklopädie der Antike. Altertum : Cl-Epi (në gjermanisht). Vëll. 3. Metzler. ISBN 9783476014733.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ a b Šašel Kos 1997, p. 331
  2. ^ Mesihović & Šačić 2015, p. 47
  3. ^ a b Cabanes 1988, p. 64
  4. ^ a b c Morton 2017
  5. ^ Hammond 1967, p. 607