Jump to content

Gin rummy

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një lojë e përfunduar e Gin rummy

Gin rummy është një lojë me dy lojtarë me letra e krijuar më 1909 nga Elwood T. Baker dhe djali i tij C. Graham Baker. Është një variant i rummy. Ajo ka gëzuar popullaritet të gjerë si lojë shoqërore ashtu edhe lojë bixhozi, veçanërisht gjatë mesit të shekullit XX, dhe mbetet sot një nga lojërat me letra me dy lojtarë më të luajtura.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Magjistari dhe shkrimtari John Scarne beson se gin rummy ka evoluar nga poker uiski i shekullit të 19-të (një lojë e ngjashme me Commerce, me lojtarë që formojnë kombinime pokeri[1]) dhe se është krijuar me qëllimin për të qenë më i shpejtë se rummy standard por më pak spontan sesa knock rummy.[2]

David Parlett e sheh teorinë e Scarne të jetë "shumë e papranueshme", dhe e konsideron lojën e Conquian si paraardhësin e gin rummy.[1]

Kuverta[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gin rummy luhet me një paketë standarde me 52 karta. Renditja nga lartë në të ulët është Mbreti, Mbretëresha, Fanti, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, Asi.

Qëllimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Qëllimi në gin rummy është të fitosh pikë dhe të arrish një numër të dakorduar pikësh ose më shumë, zakonisht më shumë se 100, para se ta bëjë kundërshtari.

Strategjia themelore e lojës është të përmirësosh dorën e dikujt duke formuar kombinime dhe eleminuar letrat të papërputhur. Gin ka dy lloje të kombinuara: kombinime me 3 ose 4 karta që ndajnë të njëjtën gradë, p.sh. 8♥ 8♦ 8♠; dhe ekzekuton me 3 ose më shumë letra në rend, të së njëjtës lloj, të tilla si 3♥ 4♥ 5♥ ose më shumë. Kartat e pa përputhura janë ato që nuk janë në asnjë mënyrë. Aset konsiderohen të ulëta - ato mund të formojnë një set me aset e tjerë, por vetëm fundi i ulët i sekuencave (A♠ 2♠ 3♠ është një ekzekutim i ligjshëm, por Q ♠ K ♠ A ♠ nuk është). Një lojtar mund të formojë çdo kombinim të mjeteve brenda dorës së tyre; të gjitha setet, të gjitha sekuencat, ose disa grupe dhe disa sekuenca.

Numri i kartave të pa përputhura është shuma e vlerave të pikëve - aset shënohen në 1 pikë, letrat e fytyrës në 10 dhe të tjerët sipas vlerave të tyre numerike. Lidhjet kryqëzuese nuk lejohen; nëse një lojtar ka një set me tre letra dhe një tre-letër që ndan një kartë të përbashkët, vetëm njëra prej tyre llogaritet, dhe dy letrat e tjera llogariten si të papërputhura. Për shembull; brenda pesë kartave 7 ♣ 7 ♠ 7 ♦ 8 ♦ 9 ♦, shtatë katroret mund të përfshihen në set (7 ♣ 7 ♠ 7 ♦) ose të përfshihen në sekuencë (7 ♦ 8 ♦ 9), por nuk mund të të përfshihen në të dyja.

Pikët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Aset shënojnë 1 pikë, kartat e fytyrës në 10 dhe të gjitha kartat e tjera shënohen në vlerat e tyre numerike. Numri i pikëve të dhëna për shpërblime mund të ndryshojë nga rajoni në rajon.

Lojtarë të njohur[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Stu Ungar, konsiderohet si lojtari më i mirë në gin rummy. Ai u përshkrua si të ketë aftësi të shikojë letrat e kundërshtarit të tij.
  • Oswald Jacoby, i njohur më mirë si një kampion i contract bridge dhe tavëll, gjithashtu luajti gin rummy me aksione të larta (dmth harxhonte shumë para) dhe shkroi disa libra për lojën.
Personazhe fiktive
  • Auric Goldfinger bëri hile në gin rummy në skenën kryesore të prezantimit të filmit James Bond Goldfinger (1964), me ndihmën e një bashkëpunëtori që shikon kartat e kundërshtarit përmes dylbisë.[3] Skenari i filmit ndryshoi lojën në gin rummy nga Canasta me dy duar në romanin burimor nga Ian Fleming.
  • Headliners e Piratëve të Bishave nga manga One Piece kanë temë të lojës me letra. Një anëtare e ekuipazhit ka të njëjtin emër si kjo lojë.

Referimeet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ a b "Parlett's Historic Card Games: Gin Rummy - David Parlett" (në anglisht).
  2. ^ Scarne, John (2008). Scarne on Card Games: How to Play and Win at Poker, Pinochle, Blackjack, Gin and Other Popular Card Games (në anglisht). Courier Dover Publications. fq. 37. ISBN 0-486-43603-9.
  3. ^ "Goldfinger (1964) - Miami hotel pool scene" (në anglisht). Marrë më 18 korrik 2019 – nëpërmjet YouTube.