Gjeneral superior

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Një Superior Gjeneral ose Gjeneral Superior është udhëheqësi ose drejtuesi i një instituti fetarKishën Katolike Romake . Gjenerali i Lartë zakonisht mban autoritetin suprem ekzekutiv në rendin fetar, ndërsa kapitulli i përgjithshëm ka autoritet legjislativ.    

Figura e Superior Gjeneral u shfaq së pari në shekullin e trembëdhjetë me zhvillimin e qeverisëcentralizuarUrdhërve Mendicant . Friars Minor ( Françeskanët ) organizuan komunitetin e tyre nën një Ministër të Përgjithshëm, dhe Urdhri i Predikuesve ( Dominikanë ) emëroi një Master të Përgjithshëm.    

Për shkak të kufizimeve të grave fetare, veçanërisht detyrimit të tërfilit për murgeshat, kongregacionet e grave fillimisht nuk ishin në gjendje të organizonin me gjeneralin e tyre të lartë. Në vitin 1609, Mary Ward ishte gjenerali i lartë i një instituti fetar që imitoi modelin jezuit, por instituti nuk u pranua nga Roman Curia . Ishte në shekullin XIX që kongregacionet fetare të grave ishin në gjendje të organizonin me një Superior të Përgjithshëm dhe roli tani është shumë i zakonshëm. Për shembull, Nënë Tereza ishte Nëna e Përgjithshme e Misionarëve të Bamirësisë. Pas Këshillit të Dytë të Këshillit të Vatikanit, gratë fetare formuan Unionin Ndërkombëtar të Eprorëve të Përgjithshëm .

ligjin e kanunit, termi gjenerik Moderatori Supreme përdoret në vend të Superior Gjeneral. Shumë urdhëra dhe kongregacione përdorin titullin e tyre për personin që mban këtë pozicion. Disa shembuj janë:

Në shumë raste ekziston një nivel i ndërmjetëm ndërmjet Superior Gjeneral dhe eprorit të manastireve individuale ose të bashkësive ekuivalente, shpesh të quajtur edhe eprori krahinor .    

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]