Gjerdani

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Gjerdan me diamant dhe granatë

Gjerdani është një artikull stoli që vihet rreth qafës. Ato shpesh shërbejnë për qëllime ceremoniale, fetare, magjike ose varrimi dhe përdoren gjithashtu si simbole të pasurisë dhe statusit, duke pasur parasysh se zakonisht janë bërë nga metale dhe gurë të çmuar.

Përbërësi kryesor i një gjerdani është brezi, zinxhiri ose kordoni që mbështillet rreth qafës. Këto janë dhënë më shpesh në metale të çmuara si ari, argjendi dhe platini. Gjerdanët shpesh kanë ngjitje shtesë të varura ose të futura në vetë gjerdan. Këto bashkëngjitje zakonisht përfshijnë varëse, medalje, amuletë, kryqe dhe materiale të çmuara dhe gjysmë të çmuara si diamanti, perlat, rubinët, smeraldët, granatat dhe safirët. Ato janë bërë me shumë lloje të ndryshme materialesh dhe përdoren për shumë gjëra dhe ndonjëherë klasifikohen si veshje.