Gjergj Stres Balsha

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Stampa:Infobox nobility

Gjergj Stres Balsha [A] (italisht: Georgio Stresio) dhe vellai i tij Gojko dhe John kane qene princet e Misia, zona bregdetare e Drini i Bardhe përgjatë detit Adriatik. Vëllezërit ishin anëtare te familjes Balsha, te cilët mepare kishin zotëruar Zeta. Ata morën pjesë në themelimin e Besëlidhja e Lezhës, një aleancë e udhëhequr nga xhaxhai i tyre nga ana e nënës Skenderbeu. George me vone e tradhetoi Skënderbeu, duke u shitur një zotërim osmanëve, ndërsa dy vëllezërit e tij vazhduan të mbështesin Skenderbeun deri në vdekjen e tij dhe më pas ka vazhduar për të luftuar për forcat veneciane.

Familja[redakto | redakto tekstin burimor]

Sipas Fan S. Noli George dhe vellai i tij Ivan dhe Gojko kane qene niperit e Skenderbeu nga motra e tij Jelena[1] qe u marrtua me Pal Balshen.[2] Gjenealogjia e familjes Kastrioti e shkruar nga Karl Hopf nuk e paraqet informimin per Gjergj Stres Balsha qe te kete qene djale i motres Jelena te Skenderbeut.[3]

Lidhja e Lezhës[redakto | redakto tekstin burimor]

Tre vellezerit Balshaj morren pjese ne themelimin e Besëlidhja e Lezhës, nje alenance e krijuar nga xhaxhai i linjes amesore Skenderbeu, pasi u takuan ne kishen e Shen. Kollit ne Lezhë ne mars 2, 1444. Si anetare ishin edhe Lekë Zaharia, Peter Spani, Lekë Dushmani, Andrea Topia, Gjergj Arianiti, Theodor Musachi, Stefan Crnojević, and their subjects.[B] Skendebeu u zgjodh udheheqesi i saj, dhe kryekomandant i forcave te armatosura me nje numer te pergjithshsem prej 8,000 luftetaresh.[4][5]

Ne 1451 mbasi Alfonso nenshkroi Traktati i Gaeta-s me Skenderbeuun, ai nenshkroi marreveshje te ngjashme Gjergj Stres Balshen dhe nje anetare tjeter te parise se Shqiperise me : Gjergj Arianiti, Ghin Musachi, Peter Spani, Pal Dukagjini, Thopia Musachi, Peter nga Himara, Simon Zanebisha dhe Carlo Toco.[6]

George ishte një nga fisnikët që terhoqi mbështetjen e tij per Skenderbeun.[7][8] Sipas historianeve shqiptare Kristo Frashëri dhe Fan Noli, Strez Balšić e tradhetoi Skanderbeun dueke e shitur fortesen qe kontrollonte (Modritza) duke ia dhene ate Perandoria Osmane in spring of 1457.[9][10] Hamza Kastrioti deserted Skanderbeg a couple of weeks later.[11]

Annotations[redakto | redakto tekstin burimor]

Stampa:Cnote2 Begin Stampa:Cnote2

Stampa:Cnote2

Stampa:Cnote2 end

Referenca[redakto | redakto tekstin burimor]

 1. ^ Noli 1947, p. 208
 2. ^ Spandouginos, Theodōros (1997). On the Origin of the Ottoman Emperors. United Kingdom: Cambridge University Press. p. 96. Marrë më 25 March 2012. Skanderbeg... sisters...Iella, who married Paul Balša  Unknown parameter |coauthors= ignored (|author= suggested) (help)
 3. ^ Hopf, & 1873 p. 236
 4. ^ Fox, Robert (1993), The inner sea: the Mediterranean and its people, Alfred A. Knopf, p. 195 
 5. ^ Vlora, Ekrem Bey (1956), The Ruling Families of Albania in the pre-Ottoman Period in: Contributions to the History of Turkish Rule in Albania: an Historical Sketch 
 6. ^ Noli 1947, p. 49
 7. ^ Skendi, Stavro (1980). Balkan cultural studies. East European Monographs. p. 175. ISBN 9780914710660. Marrë më 24 March 2012. ..Arianiti's nephew,...Nicholas and Paul Dukagjini and Hamza Kastrioti deserted to the Ottomans 
 8. ^ Noli 1947, p. 208
 9. ^ Frashëri, Kristo (1964). The history of Albania: a brief survey. s.n. p. 79. Marrë më 25 March 2012. Before long, another commander, Gjergj Stres Balsha, treacherously yielded to the Turks the frontier fortress of Modritza. After a couple of weeks , the nephew and the most closely related collaborator of Scanderbeg, Hamza Kastrioti,...betrayed likewise...year 1457 
 10. ^ Noli 1947, p. 114
 11. ^ Frashëri, Kristo (1964). The history of Albania: a brief survey. s.n. p. 79. Marrë më 25 March 2012. After a couple of weeks, the nephew and the most closely related collaborator of Scanderbeg, Hamza Kastrioti,...betrayed likewise...year 1457 


Burime[redakto | redakto tekstin burimor]

Stampa:Members of the League of Lezhë