Jump to content

Gjermanët e Kazakistanit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Gjermanët e Kazakistanit ose Gjermanët Kazakistanë ( gjermanisht: Kasachstandeutsche ) janë një pakicë në Kazakistan dhe përbëjnë një përqindje të vogël të popullsisë. Sot ata jetojnë kryesisht në pjesën verilindore të vendit midis qyteteve Nur-Sulltan dhe Oskemen, shumica janë banorë të qytetit. [1] Numri gati një milion në kohën e rënies së Sovjetikut, shumica kanë emigruar që nga atëherë, zakonisht në Gjermani ose Rusi. Sidoqoftë, pas një rënie të konsiderueshme nga 1989 në 2009, deri në vitin 2015 numri kishte një rritje të vogël prej disa mijë, herën e parë që nga rënia e Bashkimit Sovjetik.

Shumica e tyre janë pasardhës të Volga Germans, të cilët u dëbuan në republikën Sovjetike të atëhershme të Kazakistanit nga Republika Autonome Sovjetike Volgjeze Gjermane menjëherë pas Pushtimit Nazist gjerman gjatë Luftës së Dytë Botërore. Një pjesë e madhe e komunitetit u burgosën në sistemin e kampeve sovjetike të punës.

Sipas një regjistrimi të vitit 1989, më shumë qytetarë me origjinë gjermane jetuan në Kazakistan, duke numëruar 957,518, ose 5.8% të popullsisë së përgjithshme, më shumë sesa në tërë Rusinë përfshirë Siberinë (841,295). [2]

  1. ^ Assessment for Germans in Kazakhstan Arkivuar 25 maj 2011 tek Wayback Machine The MAR Project
  2. ^ KAZAKHSTAN: Special report on ethnic Germans, IRIN Asia