Jump to content

Gjuhët indo-evropiane

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Indo-evropian
RajoniEvropa dhe Azia (para shekullit XVI)
Gjithë bota (sot)
Folës amtare
Mbi 3,4 miliard
Familje gjuhësore
Gjuha proto-indo-evropiane
 • Gjuhët indo-evropiane
  • Indo-evropian
Kodet gjuhësore
ISO 639-3ine
Glottolog[http://glottolog.org/resource/languoid/id/indo1319 indo1319 indo1319]

gjuhësi me Gjuhë indo-evropiane njihet një familje (grup) gjuhësh dhe dialektesh me prejardhje të përbashkët, të cilat fliten sot në pjesën më të madhe të botës, si në Evropë, Azinë jugperëndimore, Azinë qendrore, dhe Azinë jugore. Gjuhë të veçanta të kësaj familjeje gjuhësh fliten nga më shumë se 100 milionë folësa amtarë, si për shembull hindi, spanjisht, anglisht, portugalisht, bengali,Gjuha Shqipe, rusisht, frëngjisht, gjermanisht dhe punxhabi. Sot gjuhët indo-evropiane kanë numrin më të madh të folësve në botë në krahasim me familjet e gjuhëve të tjera. Këto gjuhë fliten prej rreth 3 miliardë folësash amtarë. Gjuhët Indo-Iraniane formojnë nëndegën më të madhe të gjuhëve indo-evropiane.

Gjuhët ndahen përgjithësisht në grupe të mëdha, por dallimësia më e rëndësishme i përket ndryshimit mes gjuhëve të quajtura satem (p.sh. gjuhët indo-iraniane dhe gjuhët sllave) dhe atyre të quajtura centum (p.sh. latinishtja, greqishtja, keltishtja) kundërshti që i ndan pastër, përjashtim bëhet për gjuhët e shuara tokarike (Turkistani kinez).

Pema e gjuhëve indo-evropiane.

Klasifikimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjuhët indo-evropiane
Gjuhët indo-evropiane në botë.
Portokalli: vende ku shumica e folësve janë indo-evropianë.
Verdhë: vende me një pakicë gjuhësore indo-evropiane të njohur zyrtarisht.

Grupi Anadollik[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Hititja*
 • Palaikja*
 • Lidi*
 • Karie*
 • Luvike (Arcavane)*
  • Liçe*
  • Milikja*
  • Pisidikja*
  • Sidetikja*

Grupi Armenik[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Grupi Balltik[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Grupi Gjermanik[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Grupi Helenik[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Grek
  • Dorike
   • Zakonike (duke vdekur)
  • Eolike*
  • Ionike-Atike
   • Greqishtja moderne standarde
   • Greqishtja cipriote
   • Pontikja
   • Grekokrimeanja
   • Kapadokianja
   • Italiote
    • Grikoja
    • Grekokalabrianja

Grupi Ilirik[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Grupi indo-arik[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Grupi Iranik[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Grupi Italik[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Grupi Keltik[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Grupi Sllav[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Grupi Tokarik[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Grupi Trako-Frigjian[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjuhë të tjera indoevropiane të veçuara[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]