Jump to content

Gjuhët japoneze

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Familja japoneze e gjuhës përfshin gjuhën japoneze të folur në ishujt kryesorë të Japonisë, si dhe gjuhët Ryukyuan të folura në ishujt Ryukyu. Familja është pranuar gjerësisht nga gjuhëtarët dhe termi "gjuhë japoneze" është shpikur nga Leon Serafim[1].Gjuha e përbashkët e paraardhësve njihet si proto-japoneze[2].Tipari thelbësor i këtij klasifikimi është se ndarja e parë në familje rezultoi në ndarjen e të gjitha dialekteve japoneze nga të gjitha varietetet e Ryukyuan. Sipas Shiro Hattorit, kjo ndarje ka ndodhur gjatë periudhës Yamato (250-710).[3]

Diskutimet dijetare rreth origjinës së gjuhëve japoneze paraqesin një sërë çështjesh të lidhura[4]. Lidhjet më të qarta duket se janë me toponime në Korenë e sotme jugore, të cilat mund të jenë nga gjuha e lashtë e izoluar e Gajës (Kara) ose gjuhë të tjera të vërtetuara pak[5]. Një tjetër dijetar thotë se japonezët, bashkë me koreanë dhe Ainun janë gjuhë para-austroneziane.

Gjuhët japoneze (ose japoneze-Ryukyuan) janë:

 • Gjuha japoneze (日本語 Nihon-go)
 • Gjuha kontinentale japoneze (本土 方言 Hondo hōgen): Japonezët folën në Honshu, Kyushu, Shikoku dhe Hokkaido
 • Lindore japoneze (東 日本 方言 Higashi Nihon hōgen): Shumica dialekte nga lindja e Nagoya, duke përfshirë dialektin modern të dialektit të Tokios.
 • Japonia perëndimore (西 日本 方言 Nishi Nihon hōgen): Shumica e dialekteve në perëndim të Nagoya, përfshirë dialektin e mëparshëm të dialektit të Kiotos.
 • Kyushu japonez (九州 方言 Kyūshū hōgen): Dialektet në ishullin e Kyushu.
 • Dialekti i Kagoshima (鹿 児 島 弁 Kagoshima-ben) / Satsugū dialekt (Satsugū hōgen): Dialekt i folur në Kagoshima Prefektura, në jug të Kyushu
 • Hachijō gjuha (八丈 方言 Hachijō hōgen): Japonezët folën në Ishujt Hachijō-jima dhe Daitō, duke përfshirë Aogashima
 • Gjuhët Ryukyuan (琉球 語 派 Ryūkyū-goha): Gjuhët fillimisht dhe folur tradicionalisht në të gjithë zinxhirin e Ryukyu Islands, shumica konsiderohen "definitivisht" ose "rrezikuar në mënyrë kritike" për shkak të ndikimit kontinent japonez pas pushtimit të Mbretërisë Ryukyu nga Meiji Japoni. Shumica konsiderohen dialekte të japonezëve në Japoni, pavarësisht pak kuptueshmërisë me japonezët ose mes njëri-tjetrit.
 • Gjuhët në veri të Ryukyuan (北 琉球 語 群 Kita Ryūkyū-go-gun): Gjuhët e folura në pjesën veriore të zinxhirit të Ishujve Ryukyu, që përbëhen nga Amami dhe Okinawa.
 • Gjuha e Amamit (Amami-go) / Amami dialekti (奄 美 方言 Amami hōgen) / Shimayumuta: Gjuha e folur në shumicën e ishujve Amami, veçanërisht Amami Ōshima, Kikaijima dhe Tokunoshima.
 • Gjuha e Veriut Amami Ōshima (北 奄 美 大 島 語 Kita Amami Ōshima go) / Kita Amami Ōshima dialekt (北 奄 美 大 島 方言 Kita Amami Ōshima hōgen)
 • Southern Amami Ōshima gjuha (南 奄 美 大 島 語 Minami Amami Ōshima go) / Minami Amami Ōshima dialekti (南 奄 美 大 島 方言 Minami Amami Ōshima hōgen)
 • Gjuha Kikai (喜 界 語 Kikai-go) / Kiku dialekt (Kiku Hōgen) / Shimayumita (シ マ ユ ユ ミ タ)
 • Tokunoshima gjuha (Tokio-shqipe) / Tokunoshima dialekt (Tokio-shima hōgen) / Shimayumiita (シ マ ミ ミ ィ タ)
 • Gjuha e Kunigamit (国 頭 語 Kunigami-go) / dialekte Okinoerabu-Yoron-Northern Okinawan (沖 永良 部 与 論 沖 縄 北 諸 諸 方言) / Yanbaru Kutuuba (山 原 言葉): Gjuha e folur në rajonin verior të Okinawa Island, dhe ishujt fqinjë të Okinoerabujima dhe Yoronjima. Dialekt kryesor i folur në qytetet e Nakijin dhe Nago.
 • Gjuha e Kunigamit (国 頭 語 Kunigami-go) / Kunigami dialekti (国 頭 方言 Kunigami hōgen) / Yanbaru Kutuuba (山 原 言葉 (タ ン バ ル ク ト ー ト))
 • Gjuha Okinoerabu (沖 永良 部 語 Okinoerabu-go) / Dialekti i Okinoerabu (沖 永良 部 方言 Okinoerabu hōgen) / Shimamuni (島 ム ニ)
 • Gjuha Yoron (与 論語 Yoron-go) / Yoron dialekti / Yunnu Futuba (ユ 論 方言 Yoron hōgen) / Yunnu Futuba
 • Gjuha e folur në rajonet qendrore dhe jugore të Okinawa Island, në Okinawa-go (Okinawa-go) / Okinawa dialekti (Okinawa hōgen) / Uchinaa-guchi dhe ishuj fqinj. Dialekti kryesor i folur në Naha, dhe qyteti i mëparshëm i Shurit.
 • Gjuhët Ryukyuan Jugore (南 琉球 語 群 Minami Ryūkyū-gogun): Gjuhët e folura në pjesën jugore të zinxhirit të Ishujve Ryukyu, që përbëhen nga Ishujt Sakishima.
 • Gjuha Miyako (宮 古語 Miyako-go) / Miyako dialekti (宮 古 方 方 </s> </s> 口 口 </s>) / Suma-futsu: Gjuha e folur në Ishujt Miyako, me dialekte në Irabu dhe Tarama.
 • Gjuha e folur në Ishujt Yaeyama, me dialekte në secilin ishull, por kryesisht Ishigaki Island, Ishulli Iriomote (gjuha e Yaeyama-go) / Yaeyama-dialekti / Yaeyama dialekti (八 重 山 方言 Yaeyama hōgen) / Yaima-muni (ヤ イ マ ム ニ · 八 重 山 物 言) , dhe Taketomi Island, i cili njihet si Teedun-muni (テ ー ド ゥ ン ム ー · 竹 富 物 言).
 • Gjuha e folur në Ishullin Yonaguni, unike nga gjuha dhe dialekte e Ishujve të Yaeyama. Gjuha e folur në Ishullin Yonaguni, unik nga gjuha dhe dialekte e Ishujve të Yaeyama Ishujt Yaagua (Yonaguni-go) / Yonaguni dialekti (Yonaguni hōgen) / Dunan-munui (Gjuha e folur në gjuhën angleze)
 • Beckwith përfshin materiale toponimike nga Koreja e Jugut si dëshmi e një gjuhe tjetër japoneze të lashtë aty: [7]
 • Yayoi
 • japonez
 • Pre-Kara †
 • Ryukyuan

Nuk është e qartë nëse "para-Kara" lidhej me gjuhën e konfederatës së vonë të Gajës (Kara).

Marrëdhënia e gjuhëve japoneze (ose japoneze-Ryukyuan) me gjuhë të tjera dhe me familjet gjuhësore është e diskutueshme. Ka hipoteza të shumta, asnjëra prej të cilave përgjithësisht nuk është pranuar. Japonez klasifikohet si një familje e izoluar gjuhësore[6] dhe tregon në ngjashmëritë e tij të ngushta protoforme me gjuhët e Azisë Juglindore.[7]

Një analizë e vitit 2015 duke përdorur programin e gjykimit të ngjashmërisë automatike rezultoi që gjuhët japoneze të grupoheshin me Ainun dhe më pas me gjuhët austroakike.[8] Megjithatë ngjashmëria e gjuhëve japoneze dhe gjuhëve Ainu ishte gjithashtu për shkak të faktit që ndërtimet gramatikore analitike të fituara ose të transformuara në Ainu ishin për shkak të kontaktit me japonezët dhe gjuhët japoneze kishin ndikim të rëndë në gjuhët Ainu me numër të madh të huave huazuara në gjuhët Ainu dhe anasjelltas.[9]

 1. ^ Shimabukuro, Moriyo. (2007). The Accentual History of the Japanese and Ryukyuan Languages: a Reconstruction, p. 1.
 2. ^ https://books.google.com/books?id=MkSDqluKPxsC&pg=PA66 p. 66, at Google Books
 3. ^ Heinrich, Patrick. "What leaves a mark should no longer stain: Progressive erasure and reversing language shift activities in the Ryukyu Islands," Arkivuar 16 maj 2011 tek Wayback Machine First International Small Island Cultures Conference atKagoshima University, Centre for the Pacific Islands, February 7–10, 2005; citing Shiro Hattori. (1954)Gengo nendaigaku sunawachi goi tokeigaku no hoho ni tsuite ("Concerning the Method of Glottochronology and Lexicostatistics"), Gengo kenkyu (Journal of the Linguistic Society of Japan), Vols. 26/27.
 4. ^ Blench, Roger M. (2008).https://books.google.mk/books?id=DWMHhfXxLaIC&pg=PA201&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false
 5. ^ Christopher I. Beckwith, Empires of the Silk Road: A History of Central Eurasia from the Bronze Age to the Present (Princeton University Press, 2009:ISBN 978-0-691-13589-2), p. 105.
 6. ^  Kindaichi, Haruhiko (2011-12-20). The Japanese Language. Tuttle Publishing. ISBN 9781462902668.
 7. ^ Alexander, Vovin,. "Proto-Japanese beyond the accent system"Current Issues in Linguistic Theory.
 8. ^ Gerhard Jäger, "Support for linguistic macrofamilies from weighted sequence alignment." PNAS vol. 112 no. 41, 12752–12757, doi: 10.1073/pnas.1500331112. Published online before print September 24, 2015.
 9. ^ The Languages of Japan and Korea, edited by Nicolas Tranter [1]