Jump to content

Gjuha Ainu

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Hinkaido Ainu (/ aɪnuː /;[1] Ainu: ア イ ヌ · イ タ ㇰ Aynu = itak; Japonisht: ア イ ヌ 語 Ainu-go) është i vetmi mbijetues i gjuhëve Ainu. Është folur nga anëtarët e grupit etnik Ainu në ishullin japonez të Hokkaidos.

Deri në shekullin e 20, gjuhët Ainu u folën edhe përgjatë gjysmës jugore të ishullit Sakhalin dhe nga numri i vogël i njerëzve në Ishujt Kuril. Kishte të paktën 19 dialekte të gjuhëve Ainu. Vetëm variantja Hokkaido mbijeton, drejtuesi i fundit i Sakhalin Ainu vdiq në 1994.Gjuha Hokkaido Ain është e vdekur, megjithëse po bëhen përpjekje për ta ringjallur atë. Aktualisht, qeveria japoneze po ndërton një strukturë të dedikuar për ruajtjen e kulturës Ainu, duke përfshirë edhe gjuhën.[2]

Ainu nuk ka marrëdhënie gjenealogjike përgjithësisht të pranueshme me ndonjë familje tjetër gjuhësore.

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Laurie Bauer, 2007, Doracaku i Studentëve të Linguistikës, Edinburg
  2. ^ Lam, May-Ying (27 July 2017). "Perspective | ‘Land of the Human Beings’: The world of the Ainu, little-known indigenous people of Japan"Washington Post. Marrë 2017-10-07.