Gjuha Elamite

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Elamiti është një gjuhë e zhdukur që u fliste nga Elamitët e lashtë. Ajo u përdor në Iranin jugperëndimor të sotëm nga 2800 deri në 550 pes. Të dhënat e fundit me shkrim në Elamitin shfaqen rreth pushtimit të Perandorisë Akaemenide nga Aleksandri i Madh. Elamiti nuk ka të afërm të demonstrueshëm dhe zakonisht konsiderohet si një gjuhë e izoluar. Mungesa e të afërmve të vendosur është një nga arsyet pse interpretimi i tij është i vështirë.[1]

Sistemi i shkrimit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kuneiform elamiti, i adaptuar nga kuneiformi akakadian, u përdor nga viti 2500 deri në 331 pes. Kuneiformi i Elamit ishte kryesisht një syllabary e rreth 130 glyphs në çdo kohë dhe mbajti vetëm disa logograms nga Akadian, por me kalimin e kohës, numri i logograms qe rritur.

Korpusi i plotë i kuneiformit të Elamit përbëhet nga: 20 mijë tableta dhe fragmente. Shumica i përkasin epokës Acaemenide, dhe përmbajnë kryesisht të dhëna ekonomike.

Dy skriptet më të hershme të zonës mbeten të paditur, por me gjasë kanë koduar Elamitin:

  • Proto-Elamiti është sistemi më i vjetër i njohur i shkrimit nga Irani. U përdor gjatë një periudhe të shkurtër kohore (rreth 3100 - 2900 pes); tableta argjilore me shkrim Proto-Elamite janë gjetur në vende të ndryshme në Iran. Mendohet të ketë zhvilluar nga kuneiformet e hershme (proto-kuneiform) dhe përbëhet nga më shumë se 1,000 shenja. Mendohet të jetë kryesisht logografike.
  • Elamiti linear vërtetohet në disa mbishkrime monumentale. Shpesh thuhet se Elamiti i Linjës është një sistem shkrimi me syllabus që rrjedh nga Proto-Elamiti, por nuk mund të provohet. Elamiti linear përdoret për një periudhë shumë të shkurtër kohore gjatë tremujorit të fundit të mijëvjeçarit të tretë para Krishtit.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Historia e Elamitit periodizohet si vijon:

  • Elamiti i Vjetër (rreth 2600-1500 pes)
  • Elamiti i Mesëm (1500-1000 para Krishtit)
  • Neo-Elamiti (1000-550 pes)
  • Elamiti i Akamitëve (550-330 pes)

Elamiti i mesëm konsiderohet periudha "klasike" e Elamitit, por larmia më e mirë është Achaemenid Elamite,[2] e cila u përdor gjerësisht nga shteti persian achaemenid për mbishkrimet zyrtare, si dhe të dhënat administrative dhe tregon ndikim të rëndësishëm të Persisë së Vjetër. Dokumentet nga Elamiti i Vjetër dhe fazat e hershme Neo-Elamite janë mjaft të pakta.

Neo-Elamiti mund të konsiderohet si një kalim midis Elamitit të Mesëm dhe Amejmenit, në lidhje me strukturën gjuhësore.

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Elamite (2005). Keith Brown, ed. Encyclopedia of Language and Linguistics (2 ed.). Elsevier. ISBN 0-08-044299-4.
  2. ^ Brown, Keith and Sarah Ogilvie. Concise encyclopedia of languages of the world. P.316