Gjuha Frankoniane-Gjermane e lartë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Gjuha Franconiane e lartë

Oberfränkisch
Flitët në Bavaria, Baden-Vyrtemberg, Turingia, Saksonia
Taksonomia
Filogjeneza Indo-evropiane
 Gjermane
  Perendimore
   Të larta
    Franconiane e lartë
Oberdeutsche Mundarten.png

Franconiane e Lartë (gjermanisht: Oberfränkische Dialekte) është një pjesë e gjermanishtes së Lartë që përbëhet nga Franconia Lindore Franconeze dhe Jugore.[1] Për shkak të dallimeve thelbësore në strukturë, faktikisht nuk është e justifikuar.[2]

Është pjesë e zonës franceze të gjuhëve, të folura në juglindje të pjesës françeze të Rinit.

Është folur në Gjermani rreth Karlsruhe, Erlangen, Fürth, Heilbronn dhe Würzburg dhe një zonë të vogël në Francë. Është e diskutueshme, nëse Nuremberg në Gjermani i përket zonës së saj. Mbiemrat nga zona e Franconisë së Lartë përfshijnë Bauer, Hofmann, Merkel, Paulus, Schmidt dhe Schneider.

Franconia e Lartë është e përkohshme në mes të Gjermanisë së Epërme dhe Gjermanisë Qendrore me ngjashmëri me jhebraishten e vjetër. Nganjëherë konsiderohet pjesë e gjermanishtes qendrore, ose pjesë e as gjermanishtes së Epërme dhe as qendrore.

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^  Noble, Cecil A. M. (1983). Modern German dialects New York [u.a.], Lang, p. 119
  2. ^ Glück, Helmut (ed.). Metzler-Lexikon Sprache. Metzler, 1993, p. 442.