Jump to content

Gjuha Nivkh

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Nivkh ose Gilyak / ɡɪljæk /[1] (vetë-emërtimi: Нивхгу диф Nivkhgu dif) është një gjuhë e folur në Manchurine e Jashtme, në pellgun e Amgun (një degë e Amurit), përgjatë kufijve më të ulët të vetë Amurit, dhe në gjysmën veriore të Sakhalinit. "Gilyak" është emërtimi Mançu. Folësit e tij njihen si Nivkh.

Popullsia e Nivkhs etnike ka qenë mjaft e qëndrueshme gjatë shekullit të kaluar, me 4,549 Nivkhs të numëruara në 1897 dhe 4,673 në vitin 1989. Megjithatë, numri i folësve amtare të gjuhës Nivkh midis tyre ka rënë nga 100% në 23.3% në të njëjtën , kështu që tani ka më pak se 1,000 folës të gjuhës së parë të majtë.

Klasifikimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nivkh nuk dihet të jetë i lidhur me ndonjë gjuhë tjetër, duke e bërë atë një gjuhë e izoluar. Për lehtësinë e klasifikimit, ajo është e përfshirë në grupin e gjuhëve paleozian. Shumë fjalë në gjuhën Nivkh kanë një ngjashmëri të caktuar me fjalë me kuptim të ngjashëm në gjuhët e tjera paleozheriane, gjuhët Ainu, Koreane ose Tunguushi, por nuk janë gjetur korrespodime të rregullta të shëndosha për të trajtuar sistematikisht fjalorin e këtyre gjuhëve të ndryshme, kështu që çdo leksik ngjashmëritë konsiderohen të jenë për shkak të rastësisë ose huamarrjes.

Gjuha Nivkh është e përfshirë në hipotezën e diskutueshme të gjuhëve Eurasiatike nga Joseph Greenberg.[2] Michael Fortescue ka sugjeruar në vitin 1998 se Nivkh mund të ketë lidhje me gjuhët e Mosanit[3], dhe më vonë, në vitin 2011, ai ka argumentuar se Nivkh, të cilin ai gjithashtu i referohet si një "gjuhë e izoluar amurike", lidhet me çështjen Chukotko- Kamchatkan gjuhëve, duke formuar një familje të gjuhës Chukotko-Kamchatkan-Amuric.[4] Kohët e fundit, Sergei Nikolaev ka argumentuar në dy dokumente për një marrëdhënie sistematike midis Nivkh dhe gjuhëve Algic të Amerikës së Veriut dhe një marrëdhënie sekondare midis këtyre dy bashkë dhe gjuhët Wakashan të British Columbia bregdetare.[5][6]

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Njerëzit e Nivkh kanë jetuar, me shumë llogari për mijëra vjet, në ishullin Sakhalin dhe lumin Amur. Ata mbajtën tregti me fqinjët Ainu, japonezë dhe kinezë, deri në kontaktin rus, i cili filloi në shekullin e 17 . Shekulli i 19-të tregon rënien e parë të regjistruar të numrave Nivkh, me vlerësime zyrtare që ranë nga 1856-1889. Kjo përkonte me epidemitë e lisë dhe zgjerimin e popullsisë së robëruar të Sakhalinit, pasi Rusia filloi dërgimin e grupeve të të dënuarve të saj në Sakhalin në 1873. Në këtë kohë , thuhet se pak Nivkh foli rusisht.[7]

Rusia revolucionare dhe pas revolucionare akordoi ndryshime të mëdha për Nivkhun. 1920-ët filluan me luftë guerile në këtë zonë, rusët kundër japonezëve, duke përfunduar në vitin 1925, kur Japonia i dorëzoi Sakhalin sovjetikëve. Dhuna çon në vdekjen e Nivkh, pasi resurset e zonës ishin të varfër dhe sëmundjet përhapeshin. Më vonë, politika e kolektivizimit të Stalinit u imponua në ekonomitë vendase dhe në shumë raste, i kaloi individët e Nivkh-it në punë të punës, duke shënuar një largim nga mjetet tradicionale të jetesës.[8] Shumë Nivkh u zhvendosën me forcë nga vendbanimet e tyre më të përhapura në Nogliki, një qytet i vogël, në procesin e centralizimit. Mënyra tradicionale e jetesës Nivkh gradualisht dhe nganjëherë me forcë u shndërrua në një mënyrë sovjetike të jetës, pasi ndryshimet në jetesë, dietë, banesa dhe arsim kanë rezultuar.

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Laurie Bauer, 2007, The Linguistics Student’s Handbook, Edinburgh
  2. ^ Mattissen, Johanna (2001) Facts about the World's Languages, Nivkh. New England Publishing.ISBN 0-8242-0970-2 p. 515.
  3. ^ Fortescue, M. (1998). Language relations across Bering Strait: reappraising the archaeological and linguistic evidence.
  4. ^ Fortescue, Michael (2011). "The relationship of Nivkh to Chukotko-Kamchatkan revisited". Lingua.121 (8): 1359–1376.doi:10.1016/j.lingua.2011.03.001.
  5. ^ Nikolaev, S. (2015)
  6. ^ Nikolaev, S. (2016)
  7. ^ Reid, Anne (2002). "The Ainu, Nivkh, and Uilta".The Shaman's Coat: A Native History of Siberia. London: Weidenfeld & Nicolson. ISBN 0-8027-1399-8.
  8. ^ Ivanov, S.; Levin, M.; Smolyak, A. V. (1964). "The Nikvhi". The Peoples of Siberia. The University of Chicago.