Gjuha Porome

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Porome, i njohur edhe si Kibiri, është një gjuhë papuan e Papua Guinea e Re jugore. Ka mbi një mijë folës[1].

Porome u klasifikua si një gjuhë e izoluar nga Stephen Wurm. Edhe pse Malcolm Ross e lidhi atë me gjuhët kiwiane, nuk ka dëshmi për një lidhje, përveç përemrave 1sg amo dhe 2sg do.[2]

Përemrat e pavarur dhe suffixes e subjektit në folje janë si më poshtë:

sg du pl
1 amo, -me amó-kai amó, -ke/-ki
2 do, -ke aia-kai a, -ka
3 da, -a/-bV abo-kai abo, -abo

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Porome at Ethnologue (18th ed., 2015)
  2. ^ Hammarström, Harald; Forkel, Robert; Haspelmath, Martin, eds. (2017)."Kibiri"Glottolog 3.0. Jena, Germany: Max Planck Institute for the Science of Human History.