Gjuha e vjetër sllave

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
ZographensisColour.jpg

Gjuha e vjetër sllave ose sllavishtja e lashte kishtare (словѣньскыи ѭзыкъ, slověnĭskiji jązykŭ ), është gjuha më e vjetër sllave. Gjuha e vjetër sllave daton në gjysmën e dytë të shek. IX dhe është e bazuar në gjuhën bullgare dhe në gjuhën maqedonase, dialekti i Selanikut. Kjo gjuhë fillimisht ka përdorur alfabetin gllagolitik të hartuar nga Kirili dhe Metodi ndërsa më vonë nxënësit e tyre hartuan edhe alfabetin cirilik.

Gjuha e vjetër sllave është e lidhur ngushtë me punën misionare të dy vëllezërve nga Selaniku Kirili dhe Metodi dhe pasuesëve të tyre.

Gjuha e vjetër sllave ka mbijetuar në sllavishten kishtare, ku edhe sot e kësaj dite përdoret në shërbesat liturgjike Kishën Ortodokse. [1] [2] [3] [4] [5]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Wells, John C. (2008), Longman Pronunciation Dictionary (bot. 3rd), Longman,  9781405881180 
  2. ^ Daniel Jones:English Pronouncing Dictionary, Cambridge, Cambridge University Press, 1917, 2003, ISBN 3-12-539683-2
  3. ^ Carl Waldman, Catherine Mason. Encyclopedia of European Peoples: Facts on File library of world history. Infobase Publishing, 2006. p. 752. ISBN 9781438129181 ... There is disagreement as to whether Cyril and his brother Methodius were Greek or Slavic, but they knew the Slavic dialect spoken in Macedonia...
  4. ^ Dmitrij Cizevskij. Comparative History of Slavic Literatures, Vanderbilt University Press (2000) p. 27
  5. ^ Encyclopedia of the Languages of Europe.