Gjuha gjermano-franko lindore

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Franko lindore
RajoniGjermani (Bavaria, Turingia, Saksonia, Baden-Württemberg, Hessen)
Familje gjuhësore
Kodet gjuhësore
ISO 639-3

Franko Lindorja (gjermanisht: Ostfränkisch), zakonisht i referuar si Frankonian (Fränkisch) në gjermanisht, është një dialekt që flitet në Frankoni, pjesa veriore e shtetit federal të Bavarisë dhe zona të tjera në Gjermani rreth Nurembergut, Bambergut, Coburg, Würzburg , Hof, Bayreuth, Meiningen, Bad Mergentheim dhe Crailsheim. Nëngrupet kryesore janë Unterostfränkisch (folur në Franconia e Ulët dhe Turingia Jugore), Oberostfränkisch (folur në Franconia Epërme dhe e Mesme) dhe Südostfränkisch (folur në disa pjesë të Franconia Mesme dhe Hohenlohe).

Në zonën e tranzicionit midis Rhein Franconisë në veriperëndim dhe dialektet Austro-Bavareze në juglindje, Franconia Lindore ka elemente të Gjermanisë Qendrore dhe Gjermanisë së Epërme. E njëjta gjë vlen vetëm për gjermanin e Franconisë Jugore në Baden-Württemberg ngjitur. Franko-lindja Lindore është një nga dialektet gjermane me numrin më të madh të folësve.

Gjuha gjermano-franko lindore është hulumtuar nga Mundartforschungsstelle der Bayerischen Akademie der Wissenschaften në Fürth.

Shtrirja e Franconisë Lindore është e diskutueshme, sepse ajo mbivendoset me dialektet fqinje si bavarezët dhe suabianët në jug, Franconianët e Rinit në perëndim dhe Saksonët e Epërme në veri.