Gjuha greke

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko
Gjuha greke
Flitet në: Greqi, Qipro, Shqipëri, Itali, Turqi, Rumani, Ish Republikë Jugosllave e Maqedonisë, Bullgari, Gjermani, Suedi, Shtetet e Bashkuara, Kanadë, Rusi, Ukrainë, Gjeorgji, dhe vende të tjera.
Vendi: Evropa Lindore
Numri i folësve: 15 - 16 milion [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7]
Renditja: 61
Familja: Indoevropiane
Grupi: Grek
Statusi Zyrtar
Gjuhë zyrtare e: Greqisë, Qipros, dhe është njohur si gjuha e minoritetit grek në Shqipëri dhe në Itali
Rregullohet nga: -
Kodet e gjuhës
ISO 639-1 el
ISO 639-2 gre (B) / ell (T)
SIL ell

Greqishtja (ελληνικά elinika - helenisht) është një gjuhë indoevropiane që flitet në Greqi dhe në Qipro, dhe nga grekë etnikë në Shqipëri, në Turqi, në Itali, dhe në vende të tjera. Gjuha greke ka një histori të dokumentuar prej 400 vjetësh dhe shkruhet në alfabetin e greqishtes.

Historia[redakto | redakto tekstin burimor]

Karakteristikat[redakto | redakto tekstin burimor]

Klasifikimi[redakto | redakto tekstin burimor]

Referencat[redakto | redakto tekstin burimor]

Shiko edhe[redakto | redakto tekstin burimor]